fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Blažić: Prioritet bi trebalo da bude otvaranje poglavlja 27

Dunav; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Branislav Blažić kaže da bi prioritet novoformiranog ministarstva na čijem je čelu Goran Trivan trebalo da bude otvaranje poglavlja 27.

“Dobra vest je da je formirano Ministarstvo za zaštitu životne sredine. To je sad stručno-politički autoritet koji nam je bio neophodan, a prioritet tog ministarstva bi trebalo da bude otvaranje poglavlja 27”, rekao je Blažić Tanjugu.

On je ocenio da je otvaranje poglavlja u vezi sa zaštitom životne sredine teško, navodeći da postoje dva ključna problema, a to su finansijski i administrativni kapaciteti.

Blažić smatra da postoje dva načina da se te prepreke prevaziđu, jedan je da se preko javno-privatnog partnerstva dovede investitor koji će na nekoj teritoriji rešiti recimo pitanje otpada.

“To podrazumeva i da se država uključi, jer iskustvo pokazuje da kada su lokalne samouprave radile same, nisu mogle da se dogovore. Ako uzmemo za primer izgradnju regionalne deponije, nisu mogle da se dogovore na kojoj će teritoriji ona biti, ko će to finansirati i zato država mora da se umeša”, objasnio je on.

Smatra da je drugi put, koji lično zagovara, da Srbija ima zemlju mentora koja je kroz sve to prošla i ima finansijske i stručne kapacitete.

“Vi od pretpristupnih fondova možete da dobijete četiri milijarde evra za životnu sredinu, a nama je potrebno recimo duplo više. Međutim, tu količinu novca koju odredi Evropa nije nijedna zemlja uspela da izvuče. Kada bismo imali državu mentora, koja bi mogla da lobira u Briselu i koja zna kako to ide, mogli biste da izvučete 90 odsto”, veruje Blažić.

Kaže da bi ta država imala svoj interes, dok bi Srbija ubrzala proces dostizanja standarda. Ipak, kako kaže, to su koncesione priče i političko pitanje.

Na pitanje kad bi Srbija mogla da otvori poglavlje 27, Blažić kaže da nije problem u otvaranju, podsetivši da se bilateralni skrining pokazao uspešnim, ali je, kaže, pitanje kako će se ono zatvoriti.

On veruje da će EU produžiti rok od 25 godina da se dostignu standardi u toj oblasti, jer je to učinili i drugim zemljama.

Blažić je istakao i da je skupštinski Odbor za zaštitu životne sredine organizovao dosta javnih slušanja i da može da pomogne novoosnovanom ministarstvu, tako što će mu dostaviti zaključke sa tih slušanja.

Povezani članci

Trivan: Podrška Brisela za pitanja životne sredine

EWB

Počela izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad uz podršku EU

EWB

Zato što čuvamo životnu sredinu za buduće generacije

EWB