fbpx
European Western Balkans
Evropa

Bledski strateški forum 4. i 5. septembra

Bled; Foto: Pixabay

LJUBLJANA – Bledski strateški forum okupiće ovog septembra visoke zvaničnike UN, Evropske unije i NATO, kao i zemalja regiona, uključujući premijerku Srbije Anu Brnabić i šefa diplomatije Ivicu Dačića, koji će razgovarati o nizu najaktuelnijim regionalnim i globalnim pitanjima.

Na dvanaestom Bledskom strateškom forumu, među temama koje će biti predmet razmatranja su promene u svetu i izazovi koje one nose, potreba za snažnim demokratskim rukovođenjem uz prihvatanje nove realnosti, položaju EU u izmenjenom svetu, o Zapadnom Balkanu, ljudskim pravima u vremenima promena, kao i digitalnoj diplomatiji.

Pored domaćina, predsednika i premijera Slovenije, Boruta Pahora i Mira Cerara, među učesnicima foruma najavljeni su, između ostalih, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, komesar UN za ljudska prava Zaid Raad al Husein, zamenica generalnog sekretara NATO Roza Gotemeler, zamenika šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov, kao i niz ministara spoljnih poslova.

Centralni događaj je panel lidera, koji se održava 4. septembra, a na kojem bi, kako je najavio organizator, trebalo da govore premijerka Srbije Ana Brnabić, generalni sekretar OECD Angel Guria, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Džef Regan.

U svetlu dramatičnih promena u svetu, uz globalizaciju i digitalizaciju s jedne strane i postojeće političke, ekonomske i socijalne elite koje gube uporište i sve jače ekstremističke pokrete, lideri će diskutovati o tome kako prihvatiti novu realnost, a ne zaboraviti vrednosti na kojima su zasnovana moderna društva.

Jedan od panela biće posvećen Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Neki potezi EU, kako navodi u najavi organizator, kao što je, na primer, neslaganje lidera EU prošlog decembra o tradicionalnim zaključcima koji se tiču proširenja, sugerišu da Unija nije zainteresovana dovoljno za to da proširenje nastavi istom dinamikom.

O tome će 5. septembra govoriti šef srpske diplomatije Ivica Dačić, njegove kolege iz zemalja u regionu, potpredsednik EBRD Pjer Hajlbron, predstavnik Evropske službe za spoljne poslove Tomas Majr- Harting i drugi.

Nova realnost biće predmet diskusije još jednog panela – Nova vizija za novu realnost, na kojem se očekuje učešće šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua, Federike Mogerini, ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, zamenika šefa diplomatije Meškova i drugih.

Biće upriličeni i razgovor sa predsednikom 72. Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, a neće se zaobići ni situacija u medijima i jedan od najvažnijih izazova savremenog sveta – lažne vesti.

Na panelu Lažne vesti ili da li su medijima i dalje potrebni urednici govoriće, između ostalih, kolumnista Gardijana i predstavnici nekoliko britanskih listova, nekadašnji portparol Vikiliksa i osnivač Openliksa Danijel Domšajt-Berg, direktor DPA Peter Kropš.

Drugog dana foruma biće održan panel posvećen položaju EU u izmenjenoj realnosti, a diskutovaće se i o digitalnoj diplomatiji 21. veka.

U okviru foruma biće održan i ekonomski strateški forum sa više panela.

Povezani članci

Han: EU spremna za Bregzit

EWB

Evrospki liberali spremni da predstave listu svojih kandidata za izbore EP

EWB

Brisel: StratKom – Za jačanje saradnje s regionom

EWB