fbpx
European Western Balkans
Politika

Bledski strateški forum: SAD povećava angažovanost, EU da ne gubi vreme

Logo Bledskog strateškog foruma; Foto: Flickr / Bled Strategic Forum

BLED – Specijalni predstavnik SAD za Balkan Metju Palmer rekao je juče na panelu ministara inostranih poslova Zapadnog Balkana u okviru Strateškog foruma na Bledu da je Vašington njegovim imenovanjem demonstrirao odgovornost prema zahtevima koje je imao sa Balkana, ali i iz Evrope.

“Čuli smo iz regiona i od evropskih partnera da SAD nisu dovoljno angažovane i prisutne na Balkanu. Moj cilj je da budem prisutan u regionu, da putujem širom Evrope i sarađujem sa partnerima na zajedničkim ciljevima”, objasnio je Palmer dodajući da se radi o podršci u oblastima vladavine prava, slobode medija, transparentnosti.

On je na panelu „Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost“ rekao da želi da utiče na integraciji Zapadnog Balkana u evroatlantske institucije, jer je to u skladu sa strategijom i prioritetima SAD.

“Imamo velike ciljeve pomoći Severnoj Makedoniji i Albaniji da započnu pristupne pregovore sa EU, Srbiji i Kosovu da se vrate u dijalog i uspostave dogovor o normalizaciji odnosa, što će im otvoriti evropski put. Sa BiH ćemo raditi an svim nivoima pružajući podršku sprovođenju dubokih reformi i funkcionalnosti”, rekao je Palmer.

Bregu: EU će uvek biti nedovršen posao bez Zapadnog Balkana

Evropska unija će uvek biti nedovršen posao bez Zapadnog Balkana, izjavila je tokom istog panela generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu.

Ona je rekla da stagnacija i dalje odlaganje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom predstavlja rizik, saopštio je Savet za regionalnu saradnju.

“Neotvaranje bi donelo nestabilnost, imigracije, nekonstruktivan uticaj drugih geopolitičkih aktera. Svaki pozitivan trenutak lako se može izgubiti ako se u perspektivi članstva nastavi odlagati rešavanje nastalih problema”, navela je ona.

Istakla je da niko ne može priuštiti luksuz da se i dalje gubi vreme jer ljudi odlaze iz regiona, te dodala da je u proteklih pet godina trećina stanovništva napustila ovaj deo Evrope.

“Na nama je da to promijenimo i transformiramo naša društva. EU treba prepoznati ovaj znak za uzbunu kao priliku, jer održavanje narativa o perspektivi članstva nije jednostavan zadatak”, rekla je Bregu tokom panela posvećenom Zapadnom Balkanu.

Da bi ubrzale saradnju, vlade u regionu su se obavezale da će sprovesti u delo regionalni ekonomski prostor, rekla je Bregu i navela da se nadala da će u tome biti uspešni.

“Uspeli smo u oblasti digitalizacije, sa Regionalnim sporazumom o roamingu, što je znak da stvari mogu ići naprijed kad postoji politička volja. S druge strane, kad govorimo o mobilnosti i sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između ekonomija u regiji – čak i da je odobren, koji bi bio njegov smisao ako Kosovari ne mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez vize, a tokom prošle godine je broj odbijenih zahtjeva za vizu premašio broj izdatih viza”, rekla je Bregu.

Ona je istakla da regionalna saradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne saradnje i to više nego vlade, budući da 74 odsto građana žele da je vide u regionu.

Panelu su prisustvovali ministri spoljnih poslova Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine. Moderator je bio Goran Svilanović, bivši generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju.

Povezani članci

Vlajkov: Bugarska podržava evropske integracije Srbije

EWB

Bilčik: Prepreke oko Europrajda u sledećem izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji

EWB

Dačić: Nastavak međustranačkog dijaloga u martu

EWB