fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Blokmans: Srbija neće moći dugoročno da balansira

Stiven Blokmans; Foto: Fondacija Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu

BRISEL – Stiven Blokmans naučni saradnik CEPS-a, briselskog tink-tanka koji se bavi evropskom spoljnom politikom, smatra da za Srbiju dugoročno nije održivo balansiranje između Zapada i Rusije.

*Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

“Neki političari na Zapadnom Balkanu zaista se igraju vatrom. Spoljne snage poput Putinove Rusije i Erdoganove Turske potpiruju žar”, rekao je on u intervjuu za European Western Balkans (EWB).

Oni, kako je dodo igraju na kartu meke sile svojih zemalja, navodeći primer iluzije o slovenskom bratstvu i vojnih vežbi Srbije sa Rusijom i Belorusijom.

Taj primer pokazuje da je strateški politički i ekonomski smer Srbije možda u suprotnosti sa pozicioniranjem njene vojske, usvajajući time nestabilnu poziciju navodne neutralnosti, kaže Blokmans.

“Za Srbiju nije dugoročno održiva pozicija balansiranja između Zapada i Rusije. Njeni strateški interesi nisu samo vojno ili bezbednosno pitanje, već su oni definisani i socioekonomskim uslovima”, kaže on i podseća da je 80 odsto trgovinske razmene Srbija obavlja sa EU.

Kako dodaje, nesvrstavanje ili “klađenje na dva konja” je kontraproduktivno strateškom cilju Srbije a to je članstvo u EU i rezultira odlaganjima na putu pristupanja.

“Srbiji bi bolje bilo da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. To naravno zahteva političku hrabrost”, ističe on.

Blokmans je ocenio i da je u Srbiji došlo do nazadovanja u polju medijskih sloboda i transparentnosti, kao i da reforma pravosuđa nije još uspela.

Problematične su i javne nabavke, a zabrinjava i nivo korupcije, smatra on i dodaje da se nada da će angažovanje u poglavljima 23 i 24 imati pozitivan uticaj.

Što se tiče vladavine prava i razdvajanja vlasti, “politika pokretnih vrata Vučića postavlja pitanje Ustava”.

Prema njegovim rečima, izbor otvoreno deklarisane gej premijerke možda bude uspešno na međunarodnom planu, ali bi moglo da stvori nove podele na unutrašnjem.

“Neće proći dugo vremena da međunarodni posmatrači shvate da je taj potez imao za cilj konsolidaciju de facto vlasti u poziciji predsednika”, ističe Blokmans.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Blokmans kaže da se nada u obnavljanja duha saradnje, ali da neke izjave ne doprinose tome.

“Očekivao bih da visoka predstavnica EU Federika Mogerini ponovo preuzme čvršće rukovođenje dijalogom. Nedavno je bilo razgovora u Briselu na predsedničkom nivou, nadajmo se da će se osnovno poverenje obnoviti”, kaže on.

Povodom inicijative da se formira zajedničko balkansko tržište ili carinska unija, Blokmans kaže da je protivljenje Crne Gore pogrešno ali da je prerano govoriti o internom tržištu za Zapadni Balkan.

“To možda stvori negativnu percepciju među građanima da će ekonomski snažnije zemlje Zapadnog Balkana dominirati takvim tržištem i da se odlaže kolektivna buduća integracija u EU”, smatra on.

Takođe smatra da je u ovom trenutku prerano reći da li će zemlje Zapadnog Balkana ući u Evropsku uniju zajedno ili pojedinačno.

Povezani članci

Grčki parlament ratifikovao Prespanski sporazum sa Makedonijom

EWB

Kukan i Flekenštajn posreduju u dijalogu među poslanicima 9. i 10. oktobra

EWB

PSJIE: Za regionalnu saradnju i evropsku budućnost

EWB