fbpx
European Western Balkans
Politika

Blumberg: Unutrašnji dijalog utvrđuje pregovaračku poziciju

NJUJORK – Unutrašnji dijalog o Kosovu pomogao bi Srbiji da utvrdi pregovaračku poziciju pre nego što počne rešavanje kosovskog pitanja, piše danas američka agencija Blumberg.

Osvrćući će sa na poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u sredu, Blumberg u prvi red ističe njegovu izjavu da je spreman na kompromis koji bi rešio većinu političkih problema, koji traju već jedan vek i otvorio put ka članstvu u EU.

“Znam da kakav god kompromis da napravite, da vam to Srbija neće oprostiti i znam kakve su posledice lične i političke onoga ko u tome učestvuje”, rekao je Vučić sinoć u intervjuu za TV Pink, navodi Blumberg.

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji “sever-jug” na Zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina rešili smo 80 odsto naših političkih problema, rekao je predsednik Srbije i najavio da će u septembru pokušati dodatno da institucionalizuje unutrašnji dijalog u svim forumima.

Proteklih nekoliko nedelja, Vučić i drugi srpski političari sve više su govorili o želji da da se krene napred, dok se nastavak pregovora Beograda i Prištine očekuje nakon meseci slabo vidljivog napretka, navodi Blumberg.

Pronalaženje rešenja, kako dodaje agencija, ključni je uslov EU za Srbiju pre nego što može da se pridruži Uniji.

Rešenje bi takođe otkočilo veću saradnju sa Albanijom, rekao je predsednik Srbije u sredu.

Blumberg navodi i Vučićevu izjavu da je važno da sa Albancima imamo dobre odnose i da ih uredimo jednom za svagda, a ne da držimo zamrznuti konflikt.

Unutrašnji dijalog pomogao bi Srbiji da utvrdi pregovaračku poziciju pre nego što počnu pregovori o rešavanju kosovskog pitanja, ocenjuje američka agencija i prenosi Vučićevu izjavu da promene o kojima treba razgovarati uključuju izmene ustava.

“Ako nemamo snage da promenimo Ustav, a u ovom trenutku izgleda da nemamo, onda će stati naš evropski put”, rekao je Vučić.

Povezani članci

Joksimović: Srbiji je potrebna EU

EWB

Lajčak sledeće nedelje u Beogradu i Prištini

EWB

Vučić: Pred Srbijom brojni izazovi nakon odluke Putina da prizna dve separatističke republike u Ukrajini

EWB