fbpx
European Western Balkans
Društvo

Bobić: Građani Srbije veruju u evropske vrednosti

Evropski pokret u Srbiji "Kafanski razgovori"; Foto: Facebook / Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji organizovao je danas, povodom “Dana Evrope”, tradicionalne “kafanske razgovore”, na kojima je poručeno da građani Srbije, iako među njima postoji sumnja u demokratiju, ipak veruju u evropske vrednosti poput uređenog društva, jakih institucija i vladavine prava.

Razgovori u neformalnoj atmosferi, karakterističnoj za nekadašnje evropske kafane koje su bile glavna mesta za razmenu mišljenja, održani su pod motom “Novi polet za Evropu” na tri teme.

Naime, razgovaralo se o budućnosti Evropske unije i evropskoj integraciji Srbije, vrednostima EU, ali i preduzetništvu i perspektivi mladih u Srbiji.

Razgovorima je prisustvovala i generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić koja je za Tanjug rekla da u Srbiji, kao i u zemljama članicama EU postoji kriza poverenja u demokratiju, ali da građani ipak veruju u osnove evropske vrednosti.

“Sumnja postoji i u zemljama EU, ali kod nas je to opasnije, s obzirom na kraću demokratsku tradiciju, ali ipak, građani Srbije cene ono što je dobro u EU, a to su uređena društva, jake istitucije i jednaka prava i zakon za sve”, rekla je Bobić i dodala da su to dobri temelji na kojima Srbija treba da gradi evropske vrednosti.

Osvrnuvši se na situaciju u Evropi, Bobić smatra da je i tamo slično, te da rezultati poslednjih evropskih izbora, poput onih u Francuskoj i Austriji, pokazuju da iako među građanima EU postoji populizam, to ipak nije dominantan stav građana.

“Još uvek postoji kulturna i demokratska tradicija u zemljama EU koja je dominantna i koja je bazirana na dobrim vrednostima koje su napravile civilizacijski pomak”, smatra ona.

Kafanskim razgovorima Evropskog pokreta u Srbiji, prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija, sindikata, studenti te predstavnici diplomatskog kora.

Ovaj pokret će nastaviti obeležavanje Dana Evrope tokom narednih mesec dana, organizacijom stručnih debata u gradovima širom Srbije, kao i svečanom dodelom priznanja Doprinos godine Evropi za promociju evropskih vrednosti i integracija u Srbiji.

Povezani članci

Komesar Han otvorio “Medijske dane Evropske unije i Zapadnog Balkana”

EWB

EU je najveći donator Srbiji u obnovi od posledica poplava

EWB

Srbija kupila 75 respiratora od para EU

EWB