fbpx
European Western Balkans
Politika

Bobić: Za Srbiju je važno da ostane na evropskom putu

Maja Bobić, Foto: Medija Centar Beograd

Povodom Dana Evrope, za dnevni list Danas, istaknute ličnosti srpske političke scene objasnile su koji su ključni izazovi koji čekaju Srbiju u narednom periodu u pogledu evropskih integracija, kao i koji to faktori koče i usporavaju ovaj proces.

Nenad Čanak, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, istakao je da se Srbija sporo kreće na putu evropskih integracija, što pokazuje mali broj poglavlja koji je do sada otvoren. On navodi da je glavni problem u zemlji nepostojanje pravog konsenzusa, koji je uglavnom prividan i zasnovan na političkim interesima. Zapravo, objašnjava Čanak, podele su sve dublje između onih političkih elita koje podržavaju evropski put Srbije i onih drugih, proruski orijentisanih.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, rekla je za Danas da je za Srbiju veoma važno da ostane na evopskom putu uprkos tome što tema proširenja Unije trenutno nije rangirana visoko na lestvici prioriteta unutar same EU. Ona ističe da se Evropska unija temelji na skupu vrednosti koje su izuzetno važne za Srbiju, kao što su borba protiv korupcije, jake institucije, sloboda izražavanja. Bobić je objasnila da je važno aktivno i brzo raditi na procesu pristupanja Srbije jer se Evropska unija iz dana u dan menja, a samim tim je i Srbiji sve teže da se prilagodi.

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, poručio je građanima Srbije da uvek treba da teže miru, slobodi, poštovanju ljudskih prava i da se za navedene vrednosti bore i u budućnosti, ujedinjeni sa drugim zemljama i narodima. Dačić je podsetio da je svaka generacija odgovorna za buduće naraštaje i da je to razlog zbog čega nikada ne treba odustati od civilizacijskih vrednosti koje su odbranili i utemeljili naši preci pobedom nad fašizmom.

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, istakao je da Srbija treba da teži evropskim vrednostima kao što su solidarnost, ljudska prava, demokratija, sloboda i ravnopravnost.

Predsednik Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović izjavio je za Danas da je evropski put Srbije upravo izraz dubokog poštovanja prema žrtvama fašizma. On je objasnio da su jake institucije temelj na kojima se gradi bolja budućnost za buduće generacije.

Povezani članci

Vučić: Odluka Evropske unije nije protiv Srbije

EWB

Komesarka za regionalnu politiku u poseti Srbiji

EWB

Lideri opozicije sledeće nedelje na diskusiji u Evropskom parlamentu

EWB