fbpx
European Western Balkans
Evropa

Bogdan: EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana nema alternativu

Hrvatska predstavila prioritete predsedavanja EU u Beogradu. Foto: Tanjug/Milica Nikolić

BEOGRAD – Hrvatska će se tokom predsedavanja Evropskom unijom zalagati za nastavak dosledne, delotvorne i verodostojne politike proširenja, izjavila je otpravnica poslova Ambasade Hrvatske Maja Bogdan i ocenila da je vreme da zemlje Zapadnog Balkana dobiju jasnu poruku o evropskoj perspektivi.

“Svesni smo transformacijske snage pristupnog procesa na sopstvenom primeru i upravo zato ćemo se zalagati za nastavak dosledne, delotvorne i verodostojne politike proširenja kao i uloge u stabilnosti, bezbednosti i daljem privrednom rastu”, rekla je Bogdan sinoć, predstavljajući u Beogradu prioritete i koncept hrvatskog predsedavanja Unijom.

Zagreb će, dodala je, podsticati ispunjavanje svih mera za napredak Srbije i Crne Gore i zato će u maju biti domaćin sastanka na vrhu između čelnika EU i država Zapadnog Balkana.

“Vreme je a i važno je da se punih 20 godina nakon Samita kada je Hrvatskoj i drugim zemljama Jugoistočne Evrope data evropska perspektiva pošalje ključna poruka da Zapadni Balkan ima mesto u EU”, rekla je ona.

“Smatramo da EU perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana nema alternativu”, rekla je Bogdan i dodala da će fokus Hrvatske biti na postizanju napretka u pristupnim procesima.

Tokom šestomesečnog predsedavanja Hrvatska će se zalagati i za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kao i za vidljiv napredak BiH na putu ka statusu kandidata.

Bogdan je govorila i o četiri osnovna stuba predsedavanja EU, a koja se mogu definisati kao Evropa koja se razvija, Evropa koja se povezuje, Evropa koja štiti i uticajna Evropa.

“Ali u središtu svega biće građani, njihove potrebe i očekivanja, kako bi snažnije osetili prednosti članstva, prednosti EU, boljitak života”, navela je Bogdan i dodala da će biti reči i o proširenju jedinstvenog tržista od pola milijarde ljudi, demografiji, odlasku mladih i migracijama.

Predstavnik Ministarstva za evropske integracije Jugoslav Milačić rekao je da se Srbija nada i da očekuje da će Zagreb umeti da unese novi kvalitet u proces proširenja, te da će uspeti da u okviru EU institucija zadrži kredibilnu politiku proširenja kao najvažniju politiku EU i u tom kontekstu da doprinos dinamici procesa proširenja.

“Nadamo se i siguran sam da se politika proširenja da bi zadržala kredibilitet i poverenje mora voditi na iskren i sveobuhvatan način, što implicira da neće i ne bi trebalo da bude uplitanja bilateralnih pitanja, jer bi svaka bilateralna rampa dovodila do podrivanja celokupnog procesa”, rekao je Milačić.

Milačić je podsetio da Srbija dosledno radi na procesu evrointegracija i da pred predsedavajućim ima četiri pregovaračke pozicije – poglavlja 2, 3, 14 i 21 a da je Poglavlje 27 koje se tiče životne sredine i klimatskih promena u završnoj fazi.

On je primetio i da sadašnja dinamika ne prati tempo kojim Srbija dostavlja pregovaračke pozicije.

“Svesni smo trenutka u kome se nalazi EU u kontekstu reformi i zbog toga je i velika odgovornost na Hrvatskoj kao predsedavajućoj da održi kredibilnu politiku proširenja”, rekao je Milačić i dodao da Srbija podržava održavanje Samita u Zagrebu i očekuje da će zemlje kandidati imati mogućnost da daju mišljenje o temama koje se tiču budućnosti EU.

Predstavljanju hrvatskog predsedavanja prisustvovali su i šef delegacije EU Sem Farbici, brojni članovi diplomatskog kora kao i predstavnici resornih ministarstava.

Povezani članci

Verhovštad: Britanija dobrodošla da promeni mišljenje i ostane u EU

EWB

EU usvojila mere za borbu protiv terorizma

EWB

Istraživanje: Raste podrška članstvu u EU, slaba upoznatost sa izborima za EP

EWB