fbpx
European Western Balkans
Politika

Bogovič: Napredak Srbije uz reforme i smanjenje emigracije

Franc Bogovič; Foto: EPP

STRAZBUR – Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je da je Srbija definitivno garant stabilnosti na Balkanu i poručio da može da napreduje ukoliko nastavi da sprovodi ekonomske reforme i preokrene negativne demografske trendove kako bi zaustavila iseljavanje mladih.

Bogovič je pozvao Srbiju i njene susede da se uzdrže od nepotrebnih provokacija i u duhu dobrosusedskih odnosa, izgrade mir i prosperitet u ovom delu Evrope.

Bogovič, koji je kao član delegacije EP za Srbiju učestvovao u utorak na plenarnoj sednici EP o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU, čestitao je stalnom izvestiocu EP za Srbiju Dejvidu Mekalisteru za Rezoluciju o Srbiji za koju je rekao pruža vrlo objektivnu sliku o napretku Srbije u prošloj godini.

Kako se navodi u saopštenju njegove kancelarije, Bogovič je ukazao na značajan ekonomski napredak i strukturne reforme koje se trenutno primenjuju u Srbij što je, kako je rekao, “svakako jedini pravi odgovor na siromašne demokratske trendove” u zemlji.

“Mnogo više smrtnih slučajeva od novorođenih beba i velike emigracije, naročito mlade populacije, svedoče o nepovoljnim uslovima u zemlji. I samo bolji ekonomski indikatori, otvaranje radnih mesta i jednake prilike za sve zaustaviće ovaj trend”, smatra Bogovič.

On je dodao i da je proces proširenja EU jedan od najvećih uspeha u poslednje vreme u Evropi, ali je naglasio da svaka regulisana demokratija zahteva postojanje političke kulture, poštovanje zakona, odlučnu akciju u borbi protiv korupcije i slobode medija.

Povezani članci

Junker: Očekujem Srbiju u EU pre 2025.

EWB

Srbija i EU zajednički odgovaraju na bezbednosne izazove

EWB

Tepić pozvala Anu Brnabić da javno pročita pismo evropskih poslanika o stanju u Srbiji

EWB