fbpx
European Western Balkans
Politika

Bogovič: Reforme su ulaznica za EU klub

Franc Bogovič; Foto: EPP

BRISEL / BEOGRAD – U izjavi za dnevni list Danas Franc Bogovič, poslanik i potpredsednik grupe Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu, izjavio je da pozdravlja pozitivnu perspektivu koju je Žan-Klod Junker po prvi put jasno istakao kroz reči da „ako u EU želimo više stabilnosti u svom susedstvu, onda mora održati verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan” , dodajući da je od samog ulaska Srbije u evropski klub važnija transformacija države i društva.

Bogovič je istakao da nema nikakve potrebe da se opterećujemo 2025. godinom, kao godinom za ulazak u EU. Još važnije, umesto da se Srbija bavi sa samom godinom pristupanja, jeste bavljenje reformama i ispunjavanje uslova za ulazak u EU klub, a posebno tri uslova: sloboda, jednakost i vladavina prava – nezavisno sudstvo, poštovanje ljudskih prava, transparentna javna uprava, borba protiv korupcije, sloboda medija, rekao je za Danas, komentarišući nedavno obelodanjeno pismo o namerama EK u kojem se pominje 2025. godina kao mogući vremenski okvir za pridruživanje Srbije EU.

On je takođe istakao da su upravo pomenuti principi “alfa i omega princip EU” i moraju biti ispunjeni bez ikakvog “nadmudrivanja i preteranih spekulacija” , podsećajući na negativan primer Turske, koja je u praksi pokazala šta predstavlja odstupanje od ovih osnovnih evropskih principa i vrednosti.

Upitan kako gleda na pregovore o normalizaciji Beograda i Prištine, Bogovič navodi da pozdravlja što dijalog između Srbije i Kosova iz godine u godinu napreduje uz reči da “Normalizacija odnosa sa Prištinom sigurno utiče na dalji napredak u pregovorima o pristupanju Uniji, a lično verujem da na kraju treba postići dogovor sa kojim će se saglasiti obe strane. Zadovoljan sam što je predsednik Aleksandar Vučić započeo unutrašnji dijalog o ovoj temi, koji je dugo bila tabu u Srbiji. Mislim da će, ipak, najveći izazov biti baš postizanje unutrašnjeg konsenzusa u Srbiji u vezi sa Kosovom, ali verujem da ćete vi u Srbiji sve izazove uspešno rešiti na svom putu ka EU, zaključuje Franc Bogovič.

Povezani članci

Mogerini: Balkan je u Evropi, “ponovno ujedinjenje” umesto “proširenja”

EWB

Sadiku: Dijalog nije doveden u pitanje, uvek u kontaktu sa Pavićevićem

EWB

Predstavljeni prioriteti rumunskog predsedavanja EU: Promovisaćemo proširenje

EWB