fbpx
European Western Balkans
Politika

Bogovič: Reforme su ulaznica za EU klub

Franc Bogovič; Foto: EPP

BRISEL / BEOGRAD – U izjavi za dnevni list Danas Franc Bogovič, poslanik i potpredsednik grupe Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu, izjavio je da pozdravlja pozitivnu perspektivu koju je Žan-Klod Junker po prvi put jasno istakao kroz reči da „ako u EU želimo više stabilnosti u svom susedstvu, onda mora održati verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan” , dodajući da je od samog ulaska Srbije u evropski klub važnija transformacija države i društva.

Bogovič je istakao da nema nikakve potrebe da se opterećujemo 2025. godinom, kao godinom za ulazak u EU. Još važnije, umesto da se Srbija bavi sa samom godinom pristupanja, jeste bavljenje reformama i ispunjavanje uslova za ulazak u EU klub, a posebno tri uslova: sloboda, jednakost i vladavina prava – nezavisno sudstvo, poštovanje ljudskih prava, transparentna javna uprava, borba protiv korupcije, sloboda medija, rekao je za Danas, komentarišući nedavno obelodanjeno pismo o namerama EK u kojem se pominje 2025. godina kao mogući vremenski okvir za pridruživanje Srbije EU.

On je takođe istakao da su upravo pomenuti principi “alfa i omega princip EU” i moraju biti ispunjeni bez ikakvog “nadmudrivanja i preteranih spekulacija” , podsećajući na negativan primer Turske, koja je u praksi pokazala šta predstavlja odstupanje od ovih osnovnih evropskih principa i vrednosti.

Upitan kako gleda na pregovore o normalizaciji Beograda i Prištine, Bogovič navodi da pozdravlja što dijalog između Srbije i Kosova iz godine u godinu napreduje uz reči da “Normalizacija odnosa sa Prištinom sigurno utiče na dalji napredak u pregovorima o pristupanju Uniji, a lično verujem da na kraju treba postići dogovor sa kojim će se saglasiti obe strane. Zadovoljan sam što je predsednik Aleksandar Vučić započeo unutrašnji dijalog o ovoj temi, koji je dugo bila tabu u Srbiji. Mislim da će, ipak, najveći izazov biti baš postizanje unutrašnjeg konsenzusa u Srbiji u vezi sa Kosovom, ali verujem da ćete vi u Srbiji sve izazove uspešno rešiti na svom putu ka EU, zaključuje Franc Bogovič.

Povezani članci

Tviter na profile svih televizija sa nacionalnom frekvencijom stavio oznaku da sarađuju sa Vladom

FoNet

Poruke Nacrta Rezolucije EP: Tempo evrointegracija zavisiće od vladavine prava

EWB

GREKO: Srbija samo delimično primenila preporuke za borbu protiv korupcije

EWB