fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Borelj: Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU je ključan element njihovih evropskih puteva

Đuzep Borelj; Foto: Twitter / JosepBorellIIF

BRISEL – Šef diplomatije Evropske unije Đuzep Borelj izjavio je danas da se delovi dokumenta koje su predstavnici Srbije i Kosova potpisali početkom septembra u Vašingtonu “nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u okviru dijaloga” i da mogu pružiti “koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma”, prenosi FoNet.

Borelj je, odgovarajući na pismeno pitanje zastupnika Evropskog parlamenta o odnosima politika EU i SAD, kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, ali i o “nezavisnosti EU glasa na Balkanu”, naglasio da su i predsednik Srbije i premijer Kosova tokom poslednje posete Briselu istakli da najveći prioritet pridaju evropskim integracijama i dijalogu kojem posreduje EU, prenosi RTCG.

“Dijalog pod pokroviteljstvom EU je ključan element njihovih evropskih puteva”, rekao je on.

U odgovoru na poslaničko pitanje Borelj je dodao da su se lideri Kosova i Srbije obavezali da će udvostručiti napore kako bi obezbedili dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

Mas: Za Kosovo i Srbiju ne postoji alternativa osim dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma

Za Kosovo i Srbiju ne postoji alternativa osim dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma, a za postizanje toga potrebno je snažno političko vođstvo, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Haiko Mas koji je juče razgovarao sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana o dijalogu između Prištine i Beograda, prenosi FoNet.

Mas je rekao da je dobrosusedstvo okosnica regionalne saradnje i da duhove prošlosti treba ostaviti na miru, jer blokiraju put Zapadnog Balkana ka budućnosti.

Šef nemačke diplomatije je rekao da je rešenje za Kosovo i Srbiju kasnilo i pohvalio rad izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je nastavio dijalog uz posredovanje EU.

Prema njegovim rečima, za Kosovo i Srbiju ne postoji alternativa osim dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma, a da je za postizanje toga potrebno snažno političko vođstvo.

„Ovo se posebno odnosi na Kosovo i Srbiju. Rešenje kasni. Tako da sam veoma zahvalan što je Miroslav Lajčak nastavio dijalog posredstvom EU u julu”, rekao je Mas.

Istakao je da takav korak zahteva snažno političko vođstvo.

“Uveren sam da će lideri u Beogradu i Prištini to dokazati – konstruktivnim međusobnim angažovanjem na taj način utirući put novoj eri. Što pre počne, to će biti bolje za stabilnost u celom regionu i izglede Kosova i Srbije za EU“, dodao je Mas, prenosi Kosovo Onlajn.

Sunjok: Ni Kosovu ni Srbiji se ne mogu svideti sve tačke sporazuma

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog u intervjuu KTV izjavio je da se ni Kosovu ni Srbiji ne mogu svideti sve tačke koje će biti sadržane u sporazumu o normalizaciji odnosa, prenosi FoNet.

Dodao je da će preuzimanje međunarodne obaveze za njihovo sprovođenje ratifikacijom u odgovarajućim parlamentima pomoći Srbiji i Kosovu da napreduju u evropskoj perspektivi.

Prema njegovim rečima, proces dijaloga uz posredovanje Brisela, napreduje, a ekspertske grupe su već postigle dogovor o nekim otvorenim pitanjima.

Sunjok je rekao da detalji konkretnih sporazuma neće biti otkriveni dok se ne postigne sveobuhvatan sporazum.

„Ovo je osnovni princip međunarodnih pregovora. Ako pregovarate o sporazumu, onda nećete pokazati svaki pojedinačni pasus ili svako poglavlje nakon što pristanete na njega“, rekao je Sunjok.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO) Sunjok je rekao da Priština treba da iznese predlog koji bi se stavio na pregovarački sto, a pitanje da li treba izvršiti ustavne promene kako bi se to prilagodilo ostaje u rukama strana kako će biti dogovoreni.

Povezani članci

Apostolova: Najbolje rešenje za nastavak dijaloga je ukidanje taksi

Tanjug

Vučić: Platforma o Kosovu tek pred postizanje dogovora

EWB

Nič: Razmena teritorija Srbije i Kosova uvod u druge podele na Balkanu

EWB