fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Borelj: Dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost Srbije i Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, Foto: EU

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine da treba biti jasan i reći da su dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost obe strane učesnice u razgovorima, prenosi FoNet. 

“Drago mi je da se nastavlja dijalog i na to sam ih ohrabrivao tokom ranijih bilateralnih poseta”, rekao je Borel i naglasio kako je dobro što se razgovori nastavljaju kada je u Briselu i američki predsednik Džozef Bajden.

On je ohrabrio dve strane da nastave dijalog bez odlaganja i sa fokusom na da donesu rezultate, uprkos svi poteškoćama.

“Znamo da dijalog neće biti lak, ali ovaj proces i iskreno angažovanje obe strane je neophodno u korist građana Srbije i Kosova”, naglasio je Borelj.

On je poručio da je dijalog doneo već korisne rezultate, kao što je integracija policije i pravosuđa sa severa Kosova u kosovski sistem, carinske prihode od trgovine i članstvo u regionalnim inicijativama.

“Unija i ja lično smo posvećeni da vidimo brzi napredak, kako bismo ostavili prošlost iza sebe, da postignemo sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji će učiniti evropsku budućnost Srbiji i Kosovu realnošću”, kazao je Borelj.

Prema njegovoj oceni, sada postoji novi zamah i treba ga iskoristiti, jer se u EU pokreće nova diskusija o Zapadnom Balkanu i važno je za region da uhavti tu priliku.

“Ovo je prilika za ceo region, ne samo za Srbiju i Kosovo, da se postigne dugoročna stabilnost, ekonomski napredak, a toga nema bez dogovora Srbije i Kosova”, rekao je Borel.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u kojem se prvi put sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti počela je u Briselu. Na sastanku učestvuju i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Pre zajedničkog sastanka Borel i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Povezani članci

Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, ne o statusu Kosova

EWB

Lajčak: Međunarodne organizacije su “oči i uši” na Kosovu

EWB

Kocijančič: EU za rešenje koje se ne zasniva na etnički čistim državama

EWB