fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj: EU neće nametati sporazum Beogradu i Prištini

Đuzep Borelj; Foto: Flickr / PES Communications

PRIŠTINA – “Postoji pet evropskih zemalja koje ne prepoznaju Kosovo i moj zadatak nije da ih ubedim da ga priznaju. EU prepoznaje Kosovo a ja predstavljam EU a ne jednu zemlju i ponašam se kao predstavnik Unije. Nećemo nametati nikakav sporazum”, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i politiku bezbednosti Đuzep Borelj, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, ono što EU vidi i prepoznaje jeste odnos između Beograda i Prištine koji mogu da reše samo te dve strane. “Do rešenja može da se dođe samo međusobnim dijalogom”, naglasio je Borelj.

Visoki predstavnik EU danas je u Prištini započeo svoju prvu posetu regionu. On se sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. “Preneo sam Visokom predstavniku EU razočaranje što za građane Kosova važe dvostruki standardi, bez obzira na to što smo, sa svoje strane, ispunili sve kriterijume”, napisao je Tači na Fejsbuku.

“Ja ne mogu da vam kažem dan kada će doći do liberalizacije viznog režima, ali ono što mogu da potvrdim je a da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza. Krajnje je vreme da nastavimo sa tim procesom i završimo ga”, ocenio je Borelj.

Borelj se takođe sastao sa liderima političkih stranaka i predstavnicima civilnog sektora. Lider pokreta Samoopredeljenje i mandatar za sastav nove vlade Aljbin Kurti napisao je na Tviteru nakon sastanka sa Boreljem da “dijalog sa Beogradom mora biti ponovo razmotren i obnovljen”.


Demokratska partija Kosova (LDK) bojkotovala je sastanak parlamentarnih partija sa Boreljem. Kako je za Gazetu Express objasnio predsednik LDK Kadri Veselji, sastanak je besmislen u trenutku kada, kako kaže, Priština nema nove institucije, a svaka inicijativa za obnavljanje dijaloga sa Beogradom, prema njegovim rečima, je “zastarela i neodrživa”, prenosi Tanjug.

Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalia Apostolova pozdravila je danas dolazak Borelja u Prištinu, navodi Tanjug. Ona je podsetila da EU olakšava dijalog zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i ocenila da je u procesu dijaloga dobrodošla je pomoć bilo koje druge strane, pojedinca, ili države. Ona je istakla da su napori specijalnog izaslanika predsednika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela dobrodošli, ali i da će EU ispuniti svoje obaveze u vezi s dijalogom, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tanjug prenosi i da se Borelj danas sastao i sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem. “Srpska lista neće stajati na putu formiranju institucija, kako bi se što pre ukinule takse i nastavio dijalog, ali će zahtevati i poštovanje prava srpskog naroda”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Uoči Boreljeve posete, njegov portparol Peter Stano podsetio je da je Borelj “u više navrata naglasio je odlučnost i lični angažman kao posrednika u dijalogu”, te da je u telefonskom razgovoru sa Tačijem i Vučićem početkom meseca istakao važnost rada na obnavljanju razgovora, prenosi AlJazeera Balkans.

Borelj će sutra posetiti i Beograd, gde će se tokom dana sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Povezani članci

Brnabić na dijalogu sa Konventom: Ponosna sam na sve što je vlast radila tokom pandemije

EWB

Žiofre: Branioci ljudskih prava izloženi pretnjama i govoru mržnje

EWB

Tajni sastanak u Vladi: Brnabić sa poslanicama Evropskog parlamenta i organizatorima Europrajda

EWB