fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj: EU očekuje od Srbije i Kosova da ne presele ambasade u Jerusalim

Đuzep Borelj; Foto: Twitter / JosepBorellIIF

BRISEL – Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da ne presele svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, poručio je Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, prenosi N1. 

U odgovoru na poslaničko pitanje, šef diplomatije EU naveo je da očekuje da će Srbija i Kosovo delovati u skladu sa opredeljenošću Unije, ali i u skladu sa svojim evropskim aspiracijama.

“Dugogodišnji stav EU je da se pregovorima mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima, kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane”, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu.

Borelj je podsetio da su i Kosovo i Srbija identifikovali evropske integracije kao svoj strateški prioritet.

“EU očekuje da će i jedni i drugi delovati u skladu sa ovom opredeljenošću. Od Srbije se očekuje da, u okviru procesa pregovora o pristupanju EU, postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama i politikama Unij”, zaključio je Borelj.

Povezani članci

“Reakcija srpskih vlasti na pismo evropskih poslanika podseća na režime pre 1989.”

Danas

Opozicija u EP: U zarobljenoj državi sa zarobljenim medijima nema fer izbornih uslova

EWB

Da li predsednik Srbije ima ovlašćenja da pregovara sa Prištinom?

EWB