fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj: EU očekuje od Srbije i Kosova da ne presele ambasade u Jerusalim

Đuzep Borelj; Foto: Twitter / JosepBorellIIF

BRISEL – Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da ne presele svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, poručio je Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, prenosi N1. 

U odgovoru na poslaničko pitanje, šef diplomatije EU naveo je da očekuje da će Srbija i Kosovo delovati u skladu sa opredeljenošću Unije, ali i u skladu sa svojim evropskim aspiracijama.

“Dugogodišnji stav EU je da se pregovorima mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima, kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane”, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu.

Borelj je podsetio da su i Kosovo i Srbija identifikovali evropske integracije kao svoj strateški prioritet.

“EU očekuje da će i jedni i drugi delovati u skladu sa ovom opredeljenošću. Od Srbije se očekuje da, u okviru procesa pregovora o pristupanju EU, postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama i politikama Unij”, zaključio je Borelj.

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta traže uslovljavanje evropskih fondova implementacijom reformi vladavine prava

EWB

Srbija se nije uskladila sa novim merama Evropske unije prema Iranu

EWB

Fajon: Obnova međustranačkog dijaloga daje prostor za poboljšanje demokratije

EWB