fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj i Varhelji: EU očekuje od Srbije da se postepeno uskladi sa sankcijama Rusiji

Zastave Srbije i EU na Žeželjevom mostu u Novom Sadu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija očekuje od Srbije da se postepeno uskladi sa stavovima Brisela po pitanju sankcija Rusiji, poručili su u zajedničkom saopštenju Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE). 

U zajedničkom saopštenju stoji da je EU spremna da sarađuje sa budućom vladom kako bi se “svrsishodno napredovalo na sprovođenju strateške odluke Srbije da pristupi EU”. Dodali su da od vlasti u Srbiji očekuju i ispunjavanje drugih obaveza u pristupnom procesu nakon što se formira vlada.

“Očekujemo od Srbije da postigne stvarne i opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, koji će odrediti ukupni tempo pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.  Rečeno je da EU očekuje od Srbije konstruktivan angažman kada su u pitanju dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja.

Niz nedostataka na izborima

Osvrćući se na izborni proces, zvaničnici EU “ohrabruju novi saziv Skupštine i srpsko političko rukovodstvo da nastave da rade u pravcu istinskog i konstruktivnog dijaloga širom političkog spektra, u cilju stvaranja širokog međustranačkog konsenzusa o reformama koje se odnose na EU, što je, kako oni smatraju, od vitalnog značaja za napredak zemlje ka EU”.

Pozivajući se na izveštaj međunarodnih posmatrača, Borelj i Varhelji su ponovili da su predsednički i prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji 3. aprila predstavili različite političke opcije, ali je niz nedostataka rezultirao neujednačenim uslovima, te favoriziranje nosioca dužnosti. Oni su zaključili  da će implementacija preporuka OSCE/ODIHR-a za buduće izbore zahtevati transparentan, inkluzivan i odlučan dijalog koji uključuje sve relevantne strane.

Povezani članci

Kosovski specijalni sud u Hagu: Sve što treba da znate o ovoj instituciji

EWB

Vučić: Punopravno članstvo u EU način da ostvarimo naš cilj

EWB

COVID sertifikati S. Makedonije prihvaćeni u EU, za ostatak regiona proces u toku

EWB