fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj: Ministri EU za veće angažovanje na Zapadnom Balkanu, uskoro novi sastanak

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, Foto: EU

BRISEL – Zapadni Balkan je prvi put posle dve godine tema na dnevnom redu Saveta ministara spoljnih poslova, koji su razgovarali  o principima aktivnijeg političkog angažmana u regionom, dok bi novi sastanak o konkretnim predlozima trebalo da bude održan pre leta, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

“Ministri su potvrdili evropsku perspektivu čitavog regiona. Ali ovde se ne radi samo o procesu proširenja. Želimo da budemo sigurni da imamo politički angažman sa našim partnerima. Postignut je dogovor o potrebi da Zapadni Balkan ubrza reforme i ojača konstruktivne narative”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka.

On istakao da bi Evropska unija trebalo da unapred proces pristupanja Albanije i Severne Makedonija, dodajući da nikada nije postojala namera da se dve zemlje razvoje u tom procesu.

Prema njegovim rečim, takođe je potreban veći napredak ka liberalizaciji viznog režima za Kosovo, kao i u nastavku procesa pristupanja Srbije i Crne Gore.

Borelj je naglasio da Evropska unija nastasvlja da podržava teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegodine.

“Lideri treba da iskoriste ovu godinu za unapređenje ustavne i izborne reforme”, prokomentarisao je Borelj.

On je naglasio da je ovo bio prvi put da Savet za spoljne poslove vrši pregled stanja u zemljama Zapadnog Balkana.

“Neki ministri su se žalili zbog dugog perioda bez obraćanja regionu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički program. Ne radi se samo o prisutpanju. Pristupanje je deo rešenja, ali postoje mnogi drugi problemi povezani sa Zapadnim Balkanom. Moramo da gledamo na region iz geopolitičke perspektive, i to smo danas učinili. To ćemo sledeće nedelje raditi si sa liderima”, rekao je Borelj, dodajući da je uputio poziv na večeru liderima Zapadnog Balkana. 

“Rekao sam ministrima – danas smo se dogovorili o principima, sada se nadam da ćete dati konkretne predloge kako bismo napredovali. Pre leta Zapadni Balkan će biti ponovo na našoj agendi, ako postoje predlozi. Ako ih ne bude bilo, sačekaćemo jesen. Ali ako postoji zamah, treba da nastavimo da se zalažemo za to. Svi ministri se slažu da moramo više da se angažujemo u regionu”, rekao je Borelj.

On je objasnio da će pre junskog Saveta za opšte poslove biti održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji će dati vreme i novoj kosovskoj vladi da se pripremi i izvrši pregled onoga što je prethodna vlada na tom putu uradila.

Borelj je dodao da su ministri pozvali Bugarsku i Severnu Makedoniju da hitno pronađu sporazumno rešenje za bilateralna pitanja na čekanju.

“Severna Makedonija je ispunila uslove. Države članice se nadaju da će se prva međuvladina konferencija uskoro održati, a ministri spoljnih poslova će se zalagati da se ona održi što je pre moguće”, zaključio je Borelj.

Povezani članci

Fridom haus stoji iza svojih nalaza o Srbiji

EWB

Bivši evroposlanici Kukan i Flekenštajn se vraćaju u dijalog vlasti i opozicije

EWB

Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju

EWB