fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj nastavlja konsultacije sa ministrima o Zapadnom Balkanu

Đuzep Borelj; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Nakon pisma koje je potpisalo devet ministara spoljnih poslova država članica EU, u kojem se poziva na stratešku raspravu o Zapadnom Balkanu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj nastaviće dalju diskusiju o regionu sa državama članicama, za European Western Balkans potvrdila je portparolka EU.

Prema njenim rečima, region će ostati prioritet Evropske unije.

“Zapadni Balkan je prioritet Evropske unije – mi smo glavni politički, ekonomski i trgovinski partner regiona čija budućnost očigledno leži u EU”, naglasila je ona.

Na pitanje kako vioski predstavnik komentariše pismo devet članica EU o povratku Zapadnog Balkana na dnevni red ministara EU, portparolka EU kaže da Borelj deli mišljenje izraženo u pismu ministara spoljnih poslova.

„Visoki predstavnik nastavlja svoj snažni angažman sa političkim rukovodstvom zapadnog Balkana i spreman je za dalje razgovore sa državama članicama o regionu“, izjavila je ona.

Podsećamo, devet država članica EU je zatražilo povratak Zapadnog Balkana na agendu ministara spoljnih poslova Unije.

„Vreme je da bacimo strateški pogled na Zapadni Balkan”, naveli su u pismu upućenom šefu diplomatije EU Đuzepu Borelju ministri spoljnih poslova Austrije, Hrvatske, Češke, Nemačke, Grčke, Irske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ministri su u pismu naveli da se „puno toga promenilo od poslednje diskusije o proširenju na Veću za spoljne poslove u avgustu 2019. godine“, upozoravajući na geopolitičke posledice pandemije koronavirusa

„Došlo je do dinamičnog unutrašnjeg političkog razvoja u zemljama regiona. Ali pandemija je pogoršala postojeće trendove“, naveli su ministri i dodali da su „drugi igrači spremni da se uključe u regionalna pitanja, često na štetu EU“.

Ministri spoljnih poslova devet država EU smatraju da je na Zapadni Balkan potrebno gledati ne samo u kontekstu proširenja, već spoljne politike EU i traže od Borela da razmotre na koji način da odgovore na aktuelne izazove na terenu, ali i da budu aktivniji kada je u pitanju angažman drugih igrača na tom polju.

Ministri objašnjavaju da je EU obezbedila ogromnu podršku državama regiona, ali da su drugi igrači efikasniji u promociji sopstvene pomoći, čime “podrivaju pouzdanost, kredibilitet i percepciju solidarnosti Evropske Unije”.

Prema kalendaru aktivnosti, sasatanak ministara spoljnih poslova trebalo bi da bude održan 19. aprila u Luksemburgu.

Povezani članci

Poverenik i švedski ambasador o procesu EU integracija

EWB

Grubješić: Dan Evrope – Kakva će biti EU i šta da očekuje Zapadni Balkan

EWB

Aleksandra Joksimović: Važno je da se dijalog nastavlja

EWB