fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj: Održati nameru da se Zapadni Balkan uvede u EU

Đuzep Borelj; Foto: Twitter / JosepBorellIIF

BRISEL – Evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi se pred izazovima rekao je Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti, dodajući da je bitka narativa posebno prisutna na Zapadnom Balkanu, piše Nova.rs. 

“Moramo da održimo našu nameru da Zapadni Balkan uvedemo u EU”, poručio je Borelj u obraćanju nemačkim ambasadorima putem video konferencije.

On je rekao da se u svetu dešavaju mnoge dramatične promene, pri čemu Sjedinjene države sve više gube primat, dok Azija postaje sve više ekonomski, bezbednosno i tehnički zastupljena.

“COVID-19 je prva velika kriza u poslednjim decenijama gde SAD ne predvode globalni odgovor. Gde god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine”, rekao je šef evropske diplomatije.

On je istakao da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga.

“Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim delovima. Svet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspešan, manje ravnopravan, a više izdeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla”, rekao je Borelj nemačkim ambasadorima u svetu.

Povezani članci

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile

EWB

Usvojeni strategija za razvoj pravosuđa i revidiran Akcioni plan za Poglavlje 23

EWB

Odbor usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava

Tanjug