fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj pozvao vlast i opoziciju da se sporazumeju oko izbornih uslova

Đuzep Borelj; Foto: Twitter / JosepBorellIIF

BEOGRAD – Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj je u intervjuu za televiziju N1 pozvao vlast i opoziciju da razgovaraju i dođu do sporazuma oko izbora.

Upitan o izbornim uslovima o Srbiji, Borelj je naglasio da je to unutrašnje pitanje i da ne želi da se meša, ali da poziva obe strane da razgovaraju i dođu do sporazuma da bi se rešila sva pitanja i da pokazalo da u Srbiji postoji demokratija koja ispunjava najviše standarde izbornog procesa, što je neophodan uslov za članstvo u EU.

Jedno od pitanja odnosilo se i na probleme sa kojima se suočava N1 I odnos vlasti prema ovoj televiziji.

“Ne mogu da znam sve konkretne uslove u svakoj zemlje, ali generalno želim da kažem da podržavamo sve što podržava slobodu izražavanja i pluralizam medija”, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je  rekao da je veoma važna zaštita i unapređenje kvaliteta medija i pluralizma izvora. Sve što ograničava slobodu izražavanja ili intervenše u pružanju informacija javnosti je protiv principa EU i njihovog razumevanja političkog života, zaključio je on.

Borelj je posetio Beograd 31. u petak, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predstavnicima opozicije. Prethodno je boravio u Prištini.

Povezani članci

Fajon: Zastrašivanje novinara ne sme da postoji u kandidatu za članstvo u EU

EWB

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

N. T. Štiplija

Raste li uticaj Kine u Evropi?

EWB