Borelj: Predlog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan biće objavljen do marta

Đuzep Borelj; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Predlog o imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine biće iznet do sastanka Saveta EU koji se održava u martu saopštio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj, prenosi Tanjug.

“Predlog još nije spreman. Zahtevne su pripreme oko mandata i drugih formalnosti. Nećemo moći da izađemo sa tim sutra (na sastanku Saveta ministra spoljnih poslova EU), ali svakako će biti za sledeći sastanak Saveta EU”, rekao je Borelj.

U domaćim i stranim medijima prethodno su se pojavile spekulacije o tome da će Borelj 17. februara saopštiti svoj predlog za imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Poslanička grupa u Evropskom parlamentu Obnovimo Evropu (Renew Europe) pozvala je 4. februara na imenovanje specijanog izaslanika EU za Zapadni Balkan, prenosi Agence Europe.

“Specijalni izaslanik treba da radi pod nadležnošću kako visokog predstavnika, tako i komesara za susedstvo i proširenje i da se fokusira na razrešenje preostalih konflikata u celom regionu”, ističu iz grupe Obnovimo Evropu.

Kako je prethodno preneo Radio Slobodna Evropa, evropski zvaničnici kažu da je nejasno kakav će biti opseg funkcije, bilo geografski, bilo politički. Ostaje nejasno i da li će predstavnik nadgledati ceo Zapadni Balkan ili samo Kosovo i BiH, ali pretpostavlja se da će dijalog Beograda i Prištine biti u fokusu angažovanja budućeg predstavnika.