fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Borelj: Rešenje o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba tražiti u evropskim okvirima

Đuzep Borelj; Foto: Twitter / JosepBorellIIF

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je da se rešenje o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova treba tražiti u evropskim okvirima, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

“Drago nam je što su SAD spremne da pomognu, ali EU je ona koja vodi i odgovara za ovaj proces. Samo EU može da da važnu ponudu za ljude tamo to je evropska perspektiva. U okviru evropske perspektive se mora rešavati ovaj problem”, izjavio je Borelj tokom konferencije  povodom desete godišnjice od formiranja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

On je naglasio da je  ponosan na činjenicu što su na početku njegovog mandata ponovo pokrenuti pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Prema njegovim rečima u regionu Zapadnog Balkana i dalje postoje podele, duboke rane i emotivni ožiljci prošlosti, ali da se zemljama regiona ne može poreći njihova evropska pespektiva.

Borelj je ocenio da je Zapadni Balkan, kao najbliže susedstvo, jedna od najvažnjih odgovornosti Evrope te je upozorio da ako EU ne može da reši probleme u regionu, kako onda može da bude geoplitički igrač u svetu.

Na skupu su učestvovali i Boreljovi prethodnici, Federika Mogherini kao i Havier Solana.

Prvi šef evropske diplomatije, Havier Solana je rejai da se pitanje normalizacije odnosa izmđu Srbije i Kosova treba rešiti kroz nastavak pregovora, ali i kroz omogućavanje brzog ulaska Srbije u EU.

“Kosovo danas ima mnoge probleme, ali Srbiju moramo uvesti brzo. Rusija bi vrlo volela da Srbija bude u njenoj orbiti. Moramo zato brzo postupati sa Srbijom i ponuditi joj mogućnost ulaska u EU, to je osnovna stvar”, zaključio je Solana.

Povezani članci

Kocijančič: Očekujemo primenu sporazuma o pravosuđu

EWB

Kocijančič: Srbija u EU tek kad ispuni sve kriterijume

EWB

Tribina o poglavlju 35: Razgraničenje je propast Briselskog sporazuma

EWB