fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj: Smešno je što samo Kina dobija bilbord zahvalnosti, kada i EU pomaže Srbiji

Đuzep Borelj; Foto: Twitter / JosepBorellIIF

BRISEL – Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj iz Brisela poručio je kako je zabrinut zbog dešavanja na Balkanu, da se u regionu vodi borba narativa te da je smešno da se na ulicama Beograda vide bilbordi zahvalnosti Kini, a da ih nema kada je u pitanju Evropska unija, prenosi N1.

Borelj je ovo izjavio na jučerašnjem sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojem je, između ostalog, usvojen izveštaj o preporukama za proširenje poslanika Tonina Picule.

“Svi su zabrinuti zbog Balkana. Vodi se borba oko narativa. Ako biste mogli otići u Beograd, videli biste bilbord sa slikom predsednika Kine Sija koji kaže ‘Hvala brate Si, jedino nam vi pomažete’, što je smešno, nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama. Tako se onda kineska pomoć nađe na ulicama, a kada mi pomažemo i pre i tokom krize onda ništa, zato moramo ojačati kapacitete da objasnimo svoju stabilizirajuću ulogu na Balkanu”, kazao je Borelj, prenosi N1.

Lajčak radi na formiranju svog tima

Tokom sastanka Odbora za spoljne poslove, Borelj se osvrnuo i na temu dijaloga između Beograda i Prištine, i ono što će biti uloga Miroslava Lajčaka kada je ovo u pitanju.

“Gospodin Lajčak je počeo da radi prošle nedelje i u kontaktu je s vlastima obje zemlje, takse su ukinute i to je dobra vest. Lajčak kreira sopstveni tim i dajmo mu malo vremena da se pripremi. Imaćemo samit između dve strane EU i Zapadnog Balkana i on će se desiti u pravom trenutku i na njemu želimo reći da trebamo jedni drugima, da imaju dobru perspektivu”, kazao je.

Da bi imali tu perspektivu, kako je dodao, dve strane moraju da rade u cilju da reše svoje razlike.

“Razlike između Kosova i Srbije jedino oni mogu rešiti, mi moramo biti tu da ih ohrabrimo, ojačamo, da sugerišemo, ali mi ne možemo uraditi posao koji jedino oni mogu uraditi. Imamo iskusnog diplomatu koji će biti posvećen samo tome puno radno vreme i biće u kontaktu sa stranama, istovremeno i sa UN i sa SAD koji imaju jako prisustvo i to će biti velika pomoć. Ja ne mogu toliko vremena da posvetim tome”, istakao je Visoki predstavnik.

Povezani članci

Fabrici: 2020. nije izgubljena godina, ali je moglo da se uradi mnogo više

EWB

Amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji: Vlasti da vrate zemlju na pravi put ka EU

EWB

Međak: Neizvesno otvaranje pregovaračkih klastera u decembru

EWB