fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Borelj u Beogradu o usklađivanju spoljne politike i normalizaciji odnosa sa Prištinom

Đuzep Borelj; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – “Ovde sam da vas uverim da je Evropska unija (EU) kontinuirano posvećena evropskoj budućnosti Srbije”, rekao je visoki predstavnik Unije Đuzep Borrell tokom svoje današnje posete Beogradu.

Tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, visoki predstavnik je izjavio da “pregovori o pridruživanju Srbije mogu da se odvijaju brže” i da će za to biti potrebni povećani napori kako Srbije, tako i EU.

“Pored bezbednosne saradnje, voleo bih da još više intenziviramo našu spoljnopolitičku saradnju sa Srbijom”, preneo je Borelj, ističući da bi tokom procesa pridruživanja svaka zemlja trebalo da svoju spoljnu politiku progresivno usklađuje sa politikom EU.

“Trebalo bi da pred međunarodnim izazovima češće nastupamo jednoglasno. I naravno – na tome bih želeo da insistiram – moramo da nastavimo da radimo na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosovom i na primeni svih već postignutih sporazuma”, rekao je Borelj i naglasio svoju ličnu posvećenost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

Borelj je izrazio nadu da će dijalog uskoro biti obnovljen. Takođe je ocenio da je potrebno imenovanje specijalnog evropskog izaslanika za normlizaciju, s obzirom na to da nije uveren da će on sam imati dovoljno vremena da se potpuno posveti ovom pitanju, prenosi Tanjug.

Borelj je spomenuo i konkretnu finansijsku i tehničku podršku koju EU pruža Srbiji. „Srbija je u poslednjih 10 godina dobila skoro 2.5 milijarde evra“, rekao je on.

Tokom posete Beogradu, Borelj se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i premijerkom Anom Brnabić. Visoki predstavnik je naglasio važnost napretka u vladavini prava i slobodi medija.

Borelj se takođe sastao sa predstavnicima opozicionih političkih partija.

 

Povezani članci

Dačić: Politika proširenja EU poseban izazov SRB i region

EWB

Fabrici i Đurić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

EWB

Kurc: Fokus predsedavanja na zaštiti spoljnih granica EU

EWB