fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj u ponedeljak predlaže specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan?

Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj u Beogradu; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj predstaviće ministrima spoljnih poslova EU ideju o imenovanju specijalnog izaslanika ili predstavnika za Zapadni Balkan u ponedeljak, potvrdili su zvaničnici EU, preneo je Radio Slobodna Evropa.

O toj stvari će se prvi put formalno razgovarati na sastanku Saveza za spoljne poslove, kojim predsedava Borelj, u ponedeljak, mada se o mogućnosti imenovanja spekulisalo mesecima.

Prema Radiju Slobodna Evropa, zvaničnici EU u vezi s tim kažu da je nejasno kakav će biti opseg funkcije, bilo geografski, bilo politički. Ostaje nejasno i da li će predstavnik nadgledati ceo Zapadni Balkan ili samo Kosovo i BiH, ali pretpostavlja se da će dijalog Beograda i Prištine biti u fokusu angažovanja budućeg predstavnika.

Prema pisanjima medija, na tu funkciju bi mogao biti izabran ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ali ta najava nije potvrđena. Ovo nije prva najava da bi izaslanik EU mogao biti Lajčak. Prethodno je Blic izneo iste navode, a potom je predsednik Srbije komentarisao da ne isključuje takvu mogućnost.

Kako su najavili izvori iz EU, sledeći ponedeljak označiće samo početak rasprave, jer stvari tek treba da budu razjašnjene i da se isprate se potrebne procedure. Kako je rečeno, službeno imenovanje očekuje se kasnije ove godine, a sve procedure trebalo bi da budu okončane do proleća.

Povezani članci

Zaev i Šutanovac: Nastavak međusobne saradnje

EWB

Fabrici: Za EU ključni napredak dijaloga i reforme u vladavini prava

EWB

Han: Pismo TV N1 biće deo opšte procene situacije o stanju u medijima

EWB