fbpx
European Western Balkans
Politika

Borelj i Varhelji: Očekujemo da svi akteri počnu da se bave dugogodišnjim izbornim nedostacima

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji izdali su zajedničko saopštenje povodom jučerašnjih izbora i preliminarnih nalaza posmatračke misije OEBS-a.

“Dok su takmičari na parlamentarnim izborima u Srbiji bili u stanju da sprovode kampanju i poštovane su osnovne slobode, izbor birača bio je ograničen velikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika od strane većine najvećih medija, sudeći prema preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodnih posmatrača iz Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR)”, ističe se u saopštenju.

Borelj i Varhelji istakli su da EU iščekuje završni izveštaj i preporuke za buduće izbore OEBS-a / ODIHR-a koji će biti objavljeni narednih meseci.

“Očekujemo da će se svi politički akteri i relevantne institucije uključiti u transparentan, odlučan i sveobuhvatan dijalog o primeni ovih preporuka u cilju rešavanja dugogodišnjih izbornih nedostataka uoči sledećih izbora”, istakli su oni.

Borelj i Varhelji u svojem saopštenju ohrabruju novi parlament da nastavi da učestvuje u međustranačkom dijalogu koji vodi Evropski parlament, s ciljem postizanja širokog međustranačkog konsenzusa o reformama vezanim za EU, što je od ključne važnosti za napredak zemlje na njenom putu ka EU.

“Takođe ohrabrujemo srpske vlasti da se uključe u istinski dijalog širom političkog spektra kako bi započeli važne reforme vladavine zakona, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, navodi se u saopštenju.

Evropska unija se nada saradnji sa narednom vladom koja će brzo nastaviti hitne reforme neophodne za pristupanje Srbije EU, navode Borelj i Varhelji.

To se posebno odnosi na vladavinu prava koja je u središtu procesa pridruživanja i trebalo bi da bude na vrhu političkih prioriteta sledeće vlade i društveno-ekonomskih reformi, presudnih za oporavak nakon pandemije COVID-19.

“Takođe računamo na nastavak punog angažovanja Srbije u dijalogu pod okriljem EU, kao i regionalnu saradnju u širem smislu”, izjavili su evropski zvaničnici.

Kao najveći donator Srbije i investitor, i njen najvažniji trgovinski i ekonomski partner, Evropska unija je u potpunosti posvećena tome da nastavi da podržava proces pristupanja Srbije EU, kao i ekonomski oporavak posle krize izazvane koronavirusom, što podrazumeva i podršku kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji se očekuje na jesen, zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

Kontroverza oko zajedničke fotografije: Brnabić negira da je odbila da se fotografiše sa liderima Berlinskog procesa

EWB

Plenković: Samit EU-ZB u Zagrebu odrediće odnose u narednoj deceniji

EWB

Deli: Ubrzati otvaranje poglavlja sa Srbijom

EWB