fbpx
European Western Balkans
IPA

Borelj: Zapadni Balkan će dobiti novac koji mu je namenjen

Đuzep Borelj; Foto: Wikimedia Commons

“Nijedna zemlja neće izgubiti novac koji im je prethodno bio namenjen od EU zbog relokacije sredstava za ono što sada vidimo kao prioritet. Nivo EU pomoći će svima ostati isti, a suma koju je moguće preusmeriti svakoj od zemlja zavisiće od stepena primene programa”, izjavio je Borelj, prenosi Tanjug.

Prethodno je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naveo da je EU “identifikovala dodatnih 290 miliona evra” za pomoć društveno-ekonomskom oporavku Zapadnog Balkna nakon pandemije COVID-19, prenosi Al Džazira.

“Unija će sa više od 700 miliona evra podržati borbu protiv koronavirusa na Zapadnom Balkanu”, napisao je Varhelji na svom Tviter nalogu.

“Za trenutne potrebe izdvojeno je 38 milona evra, 374 miliona evra je preusmereno u okviru bilateralne pomoći, a dodatnih 290 miliona evra je identifikovano kao pomoć za društveno-ekonomski oporavak regiona”, napisao je Varhelji.

U Briselu objašnjavaju da se sredstva za pomoć zemljama Zapadnog Balkna u borbi protiv COVID-19 preusmeravaju iz postojećih fondova pretpristupne pomoći (IPA).

Povezani članci

Ministarka Joksimović sa Fabricijem: EU je dominatni razvojni partner Srbije

EWB

Brnabić: Počinjemo da povlačimo 80 miliona evra od EU u 2017.

EWB

Varhelji: Evropska komisija predlaže povećanje IPA fondova za zemlje Zapadnog Balkana

EWB