fbpx
European Western Balkans
Politika

Borisov: EU ne treba da strahuje od proširenja na Zapadni Balkan

Bojko Borisov; Foto: BG2018EU

SOFIJA – Premijer Bugarske Bojko Borisov kaže da EU ne treba da plaši pristupanje regiona Zapadnog Balkana koji ceo ima BDP koliko Slovačka, a populaciju manju od Rumunije.

“Zapadni Balkna ima 17,7 miliona ljudi i BDP od 96 milijardi evra. Da li je to velik strah i opasnost za EU?”, upitao je Borisov po završteku Samita EU-Zapadni Balkan.

Premijer Bugarske kaže da se na Samitu u Sofiji vodila plodonosna i iskrena diskusija onih koji su za i protiv različitih pristupa proširenju i ulaska Zapadnog Balkana u EU.

Premijer Bugarske se na konferenciji za medije zapitao i da li je bolje da region Zapadnog Balkana pregovara sa EU i stremi ka ispunjavanju evropskih kriterijuma ili da se dopusti da ”drugi geopolitički igrači ojačaju svoj ionako visok uticaj u regionu.”

”Jasno je da sa svim pitanjima koje imamo sa velikom strateškim igračima u svetu sva snaga EU leži u njenom jedinstvu”, poručio je Borisov.

Govorivši o jednistvu on se osvrnuo na činjenicu da su se u Sofiji danas rukovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, da su Angela Merkel, Tereza Mej i Emanuel Makron zajedno šetali Sofijom kao i da Aleksis Cipras i Zoran Zaev imaju dobre vesti o mogućem sporazumu oko imena Makedonije.

Borisov je najavio da će se o proširenju na Zapadni Balkan lideri EU ponovo baviti u junu.

Povezani članci

Bjenkovska: Nismo protiv Kineza već za poštovanje pravila

EWB Saradnici

Stano: Očekujemo da Srbija uskladi svoj stav sa EU po pitanju Krima

EWB

Evropski poslanik Mikser o sankcijama: Nemoguće primiti u EU nekog ko bi narušavao konsenzus

EWB