fbpx
European Western Balkans
Region

Borisov i Zaev potpisali Sporazum o dobrosusedskoj saradnji

Bojko Borisov i Zoran Zaev potpisuju Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji dveju drzava. Foto: Tanjug / MIA

SKOPLJE – Bugarski i makedonski premijeri, Bojko Borisov i Zoran Zaev, potpisali su danas u Vladi Makedonije Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji dveju država.

Vlada Makedonije odlučila je da nastavi politiku rešenja, a ne problema, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, sporazum omogućava lakšu saradnju na ekonomskom i političkom nivou, to će povećati razmenu robe, usluga i kapitala i carinskih olakšica za građane obeju država.

Ovo je poruka za EU i NATO, da su obe zemlje vode politiku zajedništva, kazao je Zaev.

“Od danas, Republika Bugarska je još veći prijatelj Makedonije, i ljudi treba da budu ponosni na ovaj korak koji su napravile dve zemlje”, kazao je Zaev.

Borisov je pozdravio zalaganje nove makedonske vlade koje je dovelo da Sporazuma koji nosi, kako je rekao, tako lepo ime – dobrosusedski.

Bugarski premijer je rekao da je to prvi sporazum dveju zemalja koji je potpisan bez posrednika, jer, kako je rekao, dobrosusedski odnosi i saradnja važniji su od sveta ostalog.

Inače, bugarski premijer Borisov dočekan je u Makedoniji svečanom dorodošlicom, a ispred makedonske vlade dočekao ga je makedonski kolega Zaev.

Borisov je u Skoplje doputovao sa povećom delegacijom, a njegovu posetu prati veliki broj domaćih i inostranih medija. On je u Skoplju dočekan sa najvećim državnim počastima.

Prema protokolu Borisov i Zaev su najpre imali susret “u četiri oka”, nakon čega je potpisan Sporazum o dobrosusedstvu i saradnji, koji je iniciran još 2009.

Dan potpisivanja ovog sporazuma se u obema država opisuje kao istorijski.

S druge strane opoziciona VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koja je i najuticajnija stranka u Makedoniji, snažno protivi sporazumu i optužuje vladu da su u njemu sadržani kontroverzni delovi koji bi mogli da nanesu dugoročnu štetu nacionalnim interesima Makedonije, makedonske nacije, jezika i istorije.

“Sa sadašnjim odredbama ovog sporazuma, možda ne odmah, ali posle jedne ili više godina od njegovog potpisivanja, Makedonija će se suočiti sa ozbiljnim problemima. VMRO-DPMNE pod ovim uslovima ne želi da deli odgovornost sa SDSM”, saopšteno je iz VMRO DPMNE, koja nije podržala potpisivanje Sporazuma.

Povezani članci

Žbogar Džaferiju: EU očekuje formiranje vlade

EWB

Trilaterala Hrvatske, BiH, Srbije početkom marta u Mostaru

EWB

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB