fbpx
European Western Balkans
Evropa

Borzan: Uspeli smo – svi proizvodi u EU moraju biti jednakog kvaliteta

Biljana Borzan; Foto: Kancelarija Biljane Borzan

Konačan dogovor evropskih institucija o zabrani dvostrukih kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi postignut je u četvrtak uveče posle deset sati pregovora.

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan je rekla da je reč o završetku petogodišnje borbe koja će kao rezultat imati jednak kvalitet svih proizvoda u celoj Evropi, preneo je Index.hr.

“Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu, uveravali su me da je to unapred izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se”, rekla je Borzan.

Sve zemlje iz istočne EU, dodala je, u svim institucijama su radile u istom smeru i nisu pristale na kompromis Istraživanje koje je sprovela s Hrvatskom agencijom za hranu je bilo, kako kaže, kap koja je prelila čašu jer su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemačkoj.

“Mene su ti rezultati obavezali. To je bio rovovski posao, ali sinoć je dogovorena zabrana različite kvalitete za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično”, objasnila je Borzan.

Dogovorena je i bezbednosna odredba da EK mora u roku tri godine da napravi ocenu efikasnosti novih pravila i da ih po potrebi pooštri.

Prema proceduri, dogovor još mora da potvrdi i Savet i Evropski parlament konačnim izglasavanjem narednih nedelja.

Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruke kvalitete biti do četiri odsto njihovog godišnjeg prometa. Paralelno sa zakonodavnim procesom ide i evropsko istraživanje kvaliteta proizvoda.

Postoji bezbroj primera u kojima se ustanovilo da su proizvodi u zapadnim, bogatijim zemljama znatno kvalitetniji nego na istoku Evropske unije. Dobar primer za takvu praksu je popularna “nutela”, koja naravno, nije samo jedan od takvih proizvoda.

Tako je istraživanje poslanice Borzan pre nekoliko godina upoređivanjem hrvatske i nemačke “nutele” utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji procenat obranog mleka u prahu, dok proizvod iz Nemačke sadrži samo obrano mleko u prahu. Takođe, proizvod kupljen u Hrvatskoj je slađi, gušći i aromatičniji na kakao, dok je proizvod iz Nemačke tamniji, aromatičniji na lešnik i maziviji.

Povezani članci

Junker srećan što su Francuzi izabrali evropsku budućnost

EWB

Varšava odgovara EK: Niste nadležni

EWB

Uspešne evrointegracije Slovenije

EWB