fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

BOŠ: Pet godina inicijative “Progovori o pregovorima”

Diskusioni forum „Progovori o pregovorima – Pet godina kasnije“; Foto: Beogradska otvorena škola

BEOGRAD- Diskusionim forumom „Progovori o pregovorima – Pet godina kasnije“, koji je održan u četvrtak, 21. juna 2018. godine, Beogradska otvorena škola obeležila je pet godina postojanja inicijative „Progovori o pregovorima“ koja se bavi promocijom transparentnog i odgovornog procesa vođenja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji zasnovanog na dijalogu i partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti.

Tokom prvog panela „Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji – od velikih očekivanja do realnosti“ okupljenima su se obratili Žarko Stepanović, v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Nemanja Todorović Štplija, glavni urednik portala European Western Balkans.

,,Najznačajnije uloge civilnog društva ogledaju se u : obezbeđivanju podrške građana procesu pregovora; davanju najšireg legitimiteta procesu; činjenju samog procesa transparentnijim“, istakao je v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Žarko Stepanović se osvrnuo i na značaj velikih inicijativa kao što su PrEUgovor, Progovori o pregovorima i Koalicija 27, koje prate proces pregovora i imaju cilj da kritički i objektivno posmatraju proces, ali dodao da i dalje postoji veliki prostor za saradnju civilnog društva i vlasti kada je u pitanju davanje predloga i preporuka za dalje sprovođenje reformi.

Nemanja Todorović Štiplija je rekao da mejnstrim mediji u Srbiji i dalje nisu u dovoljnoj meri zainteresovani za suštinsko bavljenje procesom, koje podrazumeva čitanje i tumačenje dokumenata koji nastaju u procesu pregovora, objašnjavanje procesa građanima i ukazivanje na probleme sa kojima se civilno društvo susreće u radu sa institucijama vlasti, ali i na probleme koje država ima u radu sa institucijama Evropske unije u Briselu.

,,Za razliku od Crne Gore, gde je civilno društvo deo pregovaračke strukture, u Srbiji civilno društvo ima samo savetodavnu ulogu. Neophodno je da civilno društvo ima i kontrolnu ulogu“, ukazao je Štiplija.

Urednik portala European Western Balkans skrenuo je pažnju i na značaj regionalnog pristupa procesu evropskih integracija i komparativnog mehanizma sadržanog u Izveštajima o napretku, koji služi i za poređenje sa drugim državama iz regiona i učenje iz njihovih iskustava.

Na drugom panelu pod nazivom „Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji – o učešću građana i drugim predskazanjima“ učesnicima su se obratili Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kao i predstavnici lokalnih timova sa kojima BOŠ sarađuje u okviru projekta Progovori o pregovorima – Milena Velojić ispred Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša, Marija Stojadinović u ime Razvojnog biznis centra iz Kragujevca i Ilija Jovanović iz Edukativnog centra Kruševac.

Bojan Elek je naveo da se organizacije civilnog društva susreću sa poteškoćama prilikom praćenja procesa pregovora, poput suženog medijskog prostora, nedostatka vremena i resursa, ali i nedostupnosti dokumenata koji služe za praćenje procesa.

,,Građani su uključeni u proces samo tamo gde briselski „revizori“ pažljivo prate napredak, a da u ostalim situacijama nema sluha za predloge koji dolaze od organizacija civilnog društva“, zaključio je Elek.

Ilija Jovanović i Marija Stojadinović, kao predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva koje se bave mladima, istakli su da i kod mladih u velikoj meri postoji nezainteresovanost i nerazumevanje procesa evropskih integracija i koristi koje mladi mogu da imaju od članstva Srbije u Evropskoj uniji.

,,Kroz obezbeđivanje kvalitetnih radnih praksi koje su u skladu sa evropskim standardima moguće je mladima približiti proces integracija“, navela je Marija Stojadinović.

Milena Velojić, predstavnica Nacionalne koalicije za decentralizaciju smatra da treba iskoristiti trenutak u kojem je 65% građana za nastavak reformi, kako bi se ovaj proces uvezao sa procesom evropskih integracija i da je za to potreban novi pristup informisanju građana, kroz treninge, obuke i intezivnije i kontinuirano izveštavanje medija.

Beogradska otvorena škola uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija i programa „Evropa za građane i građanke“, već petu godinu za redom uspešno sprovodi projekat „Progovori o pregovorima“. U sklopu inicijative poseban akcenat bio je stavljen na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva sa lokala da aktivno prate proces pristupnih pregovora, ali i na informisanju šire javnosti o samom procesu evropske integracije.

Povezani članci

Izborni dan pun neregularnosti, iako rezultat nije bio neizvestan

Aleksandar Ivković

O čemu Srbija pregovara u dva nova poglavlja?

Filip Lukić

Reforma EU: Evropa „u više brzina“ između tendencija ekskluzivnosti i inkluzivnosti

Duško Lopandić