fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Region

2BS Forum: Integracija Crne Gore u NATO – ni protiv koga

Foto: 2BS

BEČIĆI – Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković izjavio je da integracija Crne Gore u NATO nije usmerena ni protiv Rusije ni protiv bilo koga.

Bošković je učestvovao na panelu „Posvećenost SAD evropskoj bezbednosti – doba neizvesnosti”, koji je održan tokom drugog dana „To be secure” (2BS) foruma.

Tom prilikom je ocenio da, ako se govori o spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore, Rusija je svakako pretnja jer se nije slagala sa izborom evroatlanskog puta Crne Gore.

Predsednik Svetske organizacije atlantske povelje Fabricio Lučoli smatra da zlatno doba transatlanskih odnosa nikada nije postojalo, dok v.d. zamenice pomoćnika državnog sekretara za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, Laura Kuper kaže da “lideri SAD-a smatraju NATO ključnim za suočavanje sa raznim izazovima”.

Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš koja je učestvovala na panelu “Rusija u Jugoistočnoj Evropi, ponovno uspostavljanje uticaja”, smatra da ni jedan uticaj ne može predstavljati pretnju ukoliko se jasno definišu ciljevi spoljne politike.

Šef odseka Centra za evropske studije iz Rusije Nadežda Arbatova, poručila je da ljudi koji su zabrinuti zbog uticaja Rusije ne bi trebalo da preuveličavaju njenu ekonomsku moć.

„Rusija ne može da blokira proširenje NATO u regionu, ali će pokušati da zadrži svoje mesto u regionu“, naglasila je ona.

Povezani članci

Fajon: Evropski put za je važan za region

EWB

Zaev: Mandat je početak kraja političke krize u Makedoniji

EWB

Pahor: Prioritet nove EK treba da bude proces proširenja Zapadnog Balkana

EWB