fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: EU integracije važan faktor za budućnost Zapadnog Balkana

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

DAVOS/BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić govorila je jutros na sastanku grupe “Novi lideri za Evropu“, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojem je istakla da je Evropa potrebna Balkanu ali i da je Balkan potreban Evropi a da su evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana važan faktor za budućnost regiona.

Na sastanku, čiji je fokus bio budućnost Evrope i globalni trendovi, Brnabić je ponovila da je Srbija duboko i iskreno posvećena evropskim integracijama “zato što delimo evropske vrednosti i ideju dugoročnog mira, prosperiteta i stabilnosti“.

Predsednica Vlade Srbije rekla je da su prošlogodišnji izbori u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji pokazali da je većina građana posvećena evropskim vrednostima, ekonomskom i unutrašnjem razvoju Unije. Ona je dodala da se nada da će, i pored svih izazova u ovoj godini, Evropska unija biti jača i konkurentnija, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

O Srbiji, Zapadnom Balkanu i budućnosti Evrope, premijerka Srbije razgovarala je sa članovima grupe “Novi lideri za Evropu“, pre svega sa premijerom Estonije Jirijem Ratasom, zamenikom premijera Belgije zaduženim za digitalnu agendu i razvojnu saradnju Aleksandrom de Kroom, kao i sa ministarkom finansija Letonije Danom Reznice-Ozolom.

U diskusiji su pored premijerke Srbije učestvovali i savetnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džerad Kušner kao i premijer Poljske Mateus Moravjecki, potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen, premijer Irske Leo Varadkar, ministarka odgovorna za bugarsko predsedavanje EU Ljiljana Pavlova, ministar evropskih poslova Crne Gore Andrija Pejović, zamenik premijera Turske Mehmed Simsek.

Povezani članci

Fajon: Zajednički sastanak ne pre leta, imamo dovoljno vremena, radimo virtuelno

EWB

Fabrici: Solidarnost i zajedništvo način da se Evropa izbori sa krizom

EWB

Mogerini očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018.

EWB