fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Branimir Filipović je zvanično novi ambasador Srbije pri NATO

Branimir Filipović; Foto: Institut za evropske poslove

BRISEL – Branimir Filipović, novoimenovani ambasador Republike Srbije pri NATO-u, u petak je predao akredativna pisma generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

“Prilikom kurtoaznog razgovora, bilo je reči o aktuelnim odnosima Republike Srbije i NATO i perspektivama za dalji razvoj partnerske saradnje”, stoji na zvaničnom sajtu Misije Republike Srbije pri NATO.

Intervju ambasadora Branimira Filipovića za European Western Balkans.

Rođen je 1962. godine u Beogradu gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1986. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu na međunaordno-pravnom smeru, a 2010. je magistrirao na temu “Devolucija u Ujedinjenom Kraljevine Velike Britanije i Severne Irske”. Pored toga je autor više naučnih i stručnih radova.

Ambasador Filipoivć je svoju karijeru počeo 1988. godine u raznim skupštinskim i izvršnim organima SFRJ i Savezne Republike Jugoslavije. Svoj prvi diplomatski angažman je započeo 2001. godine kao saveznik za politička pitanja u Ambasadi Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Srbije i Crne Gore) u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od 2007. godine postaje zamenik direktora Direkcije za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova, a u periodu od 2008. do 2009.  ministar savetnik za politička i ekonomska pitanja i otpravnik poslova a.i. Ambasade Republike Srbije u Kanadi, da bi od 2009. do 2013. godine bio ministar savetnik odnosno zamenik amabasadora u Ambasadi Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Od 2013. do 2015. godine bio je načelnik Odeljenja za Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku i bezbednosne izazove u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a od 2015. do 2020. bio je v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku u zvanju ambasadora u istom ministarstvu.

Misija Republike Srbije pri NATO zvanično je otvorena decembra 2009. godine, a Branimir Filipović je na mesto šefa misije septembra 2020. godine nasledio Miomira Udovičkog.

Povezani članci

Jutarnji: Akcija NATO,uklanjanje Skoplja iz ruske slagalice

EWB

Zajedničkim snagama protiv sajber kriminala

EWB

Imenovan novi zamenik komandanta KFOR-a, Švajcarac Loran Mišo

EWB