fbpx
European Western Balkans
Region

Brdo-Brioni sutra u Kranju

Foto: Pixabay

BEOGRAD – Novi godišnji sastanak lidera država jugoistočne Evrope u okviru procesa “Brdo – Brioni”, održava se sutra u Brdu kod Kranja, i na njemu će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučiću će to biti prvi sastanak sa predsednicima drugih država, ali i prvo zvanično putovanje van zemlje, otkako je u sredu, 31. maja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.

Predsednik Srbije imaće i bilateralni sastanak sa predsednikom Savezne Republike Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, koji je ove godine biti počasni gost samita “Brdo – Brioni”.

Predviđeno je da Vučić u odvojenim susretima razgovara i sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, kao i sa predsednikom Makedonije Ðorđom Ivanovim.

Na forumu koji su inicirale Slovenija i Hrvatska, s ciljem stabilizacije i jačanja saradnje država Zapadnog Balkana, najavljeno je učešće, osim predsednika i predsednice Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Ðorđa Ivanova, Albanije Bujara Nišanija.

Trebalo bi da učestvuju i članovi predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno poverenje, posvećenost stabilnosti i evropskim vrednostima u regionu jugoistočne Evrope, najavljeno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

Vučić je u poslednje vreme dao više izjava u kojima je upozorio na opasnost od zaoštravanja odnosa među državama i ukazao na potrebu jačanja političkog dijaloga u okruženju, saradnje, i insistiranja na miru i stabilnosti.

Kako prenose hrvatski mediji očekuje se da Štajnmajer iznese stav Nemačke o potrebi približavnja država u regionu Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, kao i jačanju međusobne saradnje.

U okviru susreta ministara spoljnih poslova v.d. premijera Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić imaće odvojene susrete sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom i njihovim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Na dosadašnjim susretima u okviru procesa “Brdo – Brioni” kao počasni gostu učestvovali su italijanski predsednik Serđo Matarela, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, austrijski predsednik Hajnc Fišer, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland.

Proces Brdo – Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni zvaničnici država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.

Povezani članci

Apostolova: EU nije odgovorna za otkazivanje pomoći Severnoj Mitrovici

EWB

Mogerini o samitu u Trstu: Vrata EU su otvorena za Balkan

EWB

EU zvanično “procenjuje”, nezvanično – zemlje same da reše

EWB