fbpx
European Western Balkans
Društvo

Bregu: Alarmanti podaci o zagađenju vazduha, potrebne konkretne mere

Majlinda Bregu; Foto: GLOBSEC 2019

SARAJEVO – Vlade u regionu i lokalne vlasti treba više da rade i počnu da primenjuju konkretne, sistemske mere povodom dramatične situacije sa zagađenjem vazduha u celom regionu, kaže generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Te mere, kako je saopštila, obuhvataju odbacivanje starih, dotrajalih tehnologija i uvođenje novih, zajedno sa senzorima za merenje kvaliteta vazduha, umesto zastupljene prakse korišćenja jeftinih goriva za grejanje nauštrb zdravlja građana.

“To jeste skupo, ali obavezno ako želimo nešto da promenimo. Nemojte me pogrešno shvatiti, nisam ja ta koja će ponuditi rešenje, niti imam neko spremno. Ono u šta jesam sigurna jeste da ovaj nivo zagađenosti vazduha predstavlja ozbiljnu pretnju našim životima”, navela je Bregu povodom problema zagađenja vazduha u gradovima Zapadnog Balkana, koji su u samom vrhu liste najzagađenijih gradova u svetu.

Kako kaže Bregu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nedavno prilikom predstavljanja evropskog “zelenog plana” posebno pomenula Zapadni Balkan i potrebu da region bude deo tog plana i da se u tom smislu usko sarađuje.

Tome je, dodaje, doprinelo podizanje svesti o neophodnosti pronalaženja rešenja za ovo pitanje.

“Činjenica da je EU odlučna da odgovori na klimatske izazove obavezuje i nas same, zar ne? Zaista moramo delovati i pokazati da su nam životi i dobrobit naših građana jednako važni kao što su EU važni životi i dobrobit njenih građana”, poručila je Bregu.

Upravo se u tom smislu, kaže, još jednom potvrđuje neizbežnost regionalne saradnje.

Savet za regionalnu saradnju, kako je rekla, već godinama omogućava regionalni dijalog na ministarskom nivou i osigurava da zaštita životne sredine i mere protiv klimatskih promena ne budu potisnute na margine planova i programa.

Podsetila je da je ministarska konferencija posvećena prelasku na “zeleni program” trebalo da bude održana u decembru prošle godine u Tirani, dan nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Drač i Tiranu, što predstavlja, kako kaže, zastrašujući simboličan znak.

Ta konferencija će, kako je najavila, biti uskoro održana, a naglašava da mere u borbi protiv klimatskih promena treba da imaju istaknutije mesto u regionalnim programima, a ne da budu samo dogovor na prirodne katastrofe koje nas, s vremena na vreme, podsećaju na to da smo ranjivi.

Povezani članci

Mera Vlade Srbije iz vanrednog stanja proglašena neustavnom

EWB

Predstavljene nove mere za bolju zaštitu prava potrošača

EWB

Viersma: EU treba da bude agresivnija prema autoritarnim liderima u regionu

Tanjug