fbpx
European Western Balkans
Region

Bregu: Države Zapadnog Balkana mogu uspeti samo zajedno

Majlinda Bregu; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Nema spora među državama u regionu koji ne može biti rešen ako postoji jasna politička volja, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, i ocenila da će ekonomska saradnja najbrže dovesti do regionalnog pomirenja.

U razgovoru za Tanjug u Beogradu, gde je učestvovala na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, Bregu je rekla da su zemlje regiona na neki način u obavezi da gledaju u budućnost i sarađuju, jer nijedno dete ne zaslužuje da živi u prošlosti.

“U regionu imamo tragičnu prošlost, ali ono što ćemo da delimo jeste budućnost”, istakla je Bregu i dodala da je do sada videla jasne znake političke volje za saradnju svih ekonomija na Zapadnom Balkanu.

Upitana o odnosu Beograda i Prištine, ona je rekla da bi volela da ih vidi ponovo za pregovaračkim stolom.

“Zapadni Balkan je prostor u kojem živi ne više od 18 miliona ljudi, što nam govori da nećemo uspeti ako nastupamo samostalno. Ali, zajedno možemo da opstanemo, i to jeste razlog zbog kojeg se regioni širom sveta spajaju, jer je u globalizovanom svetu u kojem se tehnologija razvija veoma brzo nemoguće da bilo koja ekonomija u regionu samostalno bude uspešna”, navodi Bregu.

Navodeći da je Balkan interesantan za investitore, istakla je da ekonomije moraju da razviju okvir koji će privući strane investicije i da dele iskustvo i uspešne modele.

Poslednjih godina u svim zemljama ZB primetan je odliv mozgova, što je takođe veliki izazov za vlade i društva u celini, rekla je Bregu i dodala da je značajan problem i loša infrastruktura u regionu.

“Pokušavamo da kroz digitalnu agendu povežemo ekonomije u regionu kako bismo svi delili prednosti novih tehnologija”, navela je Bregu.

Ona je rekla da je deo njene vizije regiona ostvaren na digitalnom samitu, gde je potpisan regionalni sporazum o romingu, koji je omogućio niže cene rominga, a od 2021. i njegovo ukidanje.

“To je upravo moja vizija regiona – i Evropa i Zapadni Balkan ispunjavaju obećanja”, istakla je Majlinda Bregu u intervjuu za Tanjug.

Povezani članci

Zemljotresi pogodili region, zemlje šalju pomoć u Albaniju

EWB

Bugajski: Srbija možda promeni stav prema NATO nakon ulaska Crne Gore

EWB

Fajon: EU treba da doprinese boljem životu na Zapadnom Balkanu

EWB