fbpx
European Western Balkans
Region

Bregu: Zapadni Balkan bez rominga od 1. jula – korak ka snižavanju cena rominga sa EU

Majlinda Bregu; Foto: Tanjug

SARAJEVO – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, ocenila je da ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu 1. jula ove godine predstavlja korak bliže snižavanju cena rominga sa Evropskom unijom, navodi se u saopštenju.

Bregu je rekla da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo istorijsko dostignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan.

„Režim ‘rominga kao kod kuće’ na Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine znači korak bliže snižavanju cena rominga sa Evropskom unijom“, istakla je Bregu u utorak na sastanku Radne grupe Zapadnog Balkana za politiku rominga.

Troškovi rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije su ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima. Zbog izuzetno velikih cena rominga, gradjani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego gradjani Evropske unije.

„Naš naredni korak je snižavanje cena rominga izmedju Zapadnog Balkana i Evropske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona“, najavila je Bregu.

Dejvid Ringrouz , šef odeljenja u Generalnoj direkciji EU za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije, rekao je da je regionalna saradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za gradjane Zapadnog Balkana, a puno sprovodjenje Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu prvi korak ka snižavanju cena izmedju Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Alesandra Sgobi, šefica sektora u Generalnoj direkciji EU za susedstvo i pregovore o proširenju, dodala je da je potrebno održati „pozitivan zamah“ i nadovezati se na uspehe RCC jer snižavanje cena rominga izmedju Zapadnog Balkana i EU može region ;približiti jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Na sastanku koji je organizovao RCC bili su predstavnici Evropske unije, ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije i regulatornih tela iz regiona. Razgovarali su o sprovodjenju regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga i o budućim koracima ka snižavanja cena rominga izmedju EU i Zapadnog Balkana.

U prvim mesecima sprovodjenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u čitavom regionu i do značajnog smanjenja cena rominga za 83 do 96 odsto, što je pomoglo pripremu za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu do čega bi trebalo da dodje 1. jula 2021. godine.

Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cena rominga sa Evropskom unijom deo je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri Zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine.

Povezani članci

Sutra se održava samit u Trstu

EWB

Ðolaj: Bregzit šansa za novi pristup Zapadnom Balkanu

EWB

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statua ZSO

EWB