fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Brisel i London započeli treću rundu pregovora o Bregzitu

Mišel Barnije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Evropska unija i Velika Britanija danas su započele treću rundu pregovora o Bregzitu, a pregovarač EU Mišel Barnije prekorio je britansku vladu zbog, kako smatra, nedostatka usredsređenosti i nedovoljnog napretka tokom proteklih pet meseci, koliko već traje “brakorazvodni postupak” između Brisela i Londona.

Odbijajući da se povinuje britanskom zahtevu za pokretanje pregovora o budućim odnosima dve strane pre nego što postane jasno može li doći do miroljubivog razlaza, Barnije je rekao da vlada britanske premijerke Tereze Mej mora da se liši diplomatske sporosti, prenosi AP.

“Da budem iskren, zabrinut sam”, rekao je Barnije pošto je primio britanskog kolegu Dejvida Dejvisa.

“Vreme brzo prolazi”, rekao je Barnije, navodeći da je “spreman da intenzivira” pregovore na visokom nivou, koje u ovom trenutku čine mesečne sesije od po četiri dana.

Rok za sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, kao i o njihovim odnosima nakon toga, jeste mart 2019, a najveći deo pregovora mora biti okončan sledeće jeseni da bi bila moguća formalna ratifikacija na obe strane.

“Moramo početi da pregovaramo ozbiljno. Potrebni su nam jasni papiri iz Velike Britanije da bismo imali konstruktivne pregovore. Što pre otklonimo dvosmislenost, pre ćemo biti u poziciji da razgovaramo o budućem odnosu i prelaznom periodu”, rekao je Barnije.

Dejvis i Velika Britanija nastoje da privole EU da istovremeno razgovara i o razlazu, i o budućim trgovinskim odnosima sa Londonom, dok EU insistira da ključna pitanja koja se tiču odlaska Velike Britanije iz njenog sastava moraju da budu rešena pre bilo kakvih razgovora predviđenih za period posle Bregzita.

Kako navodi agencija, Britanci se nadaju da će ti razgovori moći da počnu već u oktobru.

“Nedelja koja sledi ticaće se ostvarivanja napretka u tehničkim razgovorima o svim pitanjima”, rekao je Dejvis, naglasivši da želi razgovore o svim pitanjima.

Sa druge strane, pitanja na čijem prioritetnom rešavanju insistira Barnije odnose se, između ostalog, na prava građana EU koji žive van svojih matičnih zemalja, status granice između Republike Irske i Severne Irske, kao i dug koji Velika Britanija ima prema budžetu EU, podseća AP.

Povezani članci

Soros se sastaje sa Timermansom, opozicija kritikuje zakon

EWB

Nedeljkov: Početak dijaloga vlasti i opozicije već kasni

EWB

Sastanak ministara spoljnih poslova u Beču: Kosovo i dalje u fokusu

EWB