fbpx
European Western Balkans
Politika

Brisel računa da Srbija podrži Evropsku uniju u odbrani mira

Dirk Lorenc, Pjer Košar i Jadranka Joksimović; Foto: MEI

BEOGRAD – Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc poručio je da se danas odlučuje o sudbini Ukrajine, a da Brisel računa na Srbiju da podrži EU u odbrani mira, dok je ambasador Francuske Pjer Košar ocenio da Srbija i EU treba da budu zajedno protiv ruske agresije na suverenu države, kojom se podrivaju bezbednost i evropske vrednosti, prenosi FoNet.

Košaru i Lorencu je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Vladi Srbije uručila dokument “Preporuke građana Srbije za evropsku inicijativu – Konferencija o budućnosti Evrope”.

Košar je naglasio da predsedavanje njegove zemlje EU ima za cilj da učini dinamičnim proces evropskih integracija Srbije, da se ono materijalizuje u razumnom roku, ali i da građani razumeju da treba da se priključe tom procesu i ubrzaju ga.

„Unija će nastaviti da podržava Srbiju na putu kojim se kreće, ali ona treba da nastavi reforme koje su neophodne u tom procesu“, rekao je Košar i ukazao da građani ne treba da budu pasivni posmatrači, već da imaju moć i mogućnost da utiču na te procese.

Prema njegovim rečima, Srbija i EU se suočavaju sa izazovima, a jedno od njih je pitanje ruske agresije protiv suverene zemlje, Ukrajine.

„U tom smislu, treba da ostanemo zajedno, jer ta akcija udara na temelje bezbednosti i evropskih vrednosti. Bilo da se radi o međunarodnom pravu, humanitarnom pravu, vladavini prava, slobodi informisanja, sve ono što je pretnJa EU, pretnja je i za Srbiju“, ukazao je on. Dodao je da je važno Važno da Srbija i EU deluju zajedno, jer tako „branimo vrednosti, slobode i prava.

Dirk Lorenc je istakao da je ničim izazvana i neisprovocirana agresija Rusije na Ukrajinu više nego ikada ujedinila EU, dodajući da je ovo trenutak istine za samu Uniju, u kojem se suočavaju “vladavina prava i vatreno oružje, autokratija i demokratija”.

“Sudbina Ukrajine, ali i Evrope se odlučuje. Računamo na Srbijiu da porži EU u odbrani mira. Srbija je pokazala čvrstu privrženost vrednostima EU glasanjem za tri rezolucijre i očekujemo da nastavi sa takvim delovanjem“, rekao je Lorenc.

Ponovio je da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da u očima Unije proširenje na taj region predstavlja investiciju u stabilnost i prosperitet Evrope. Prema njegovim rečima, EU je glavni politički, ekonomski i trgovinski partner Srbije. „Zajedno smo jači i zajedno gradimo svoju budućnost“, dodao je Lorenc.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da je Srbija želela da bude proaktivna i bez formalnog poziva organizovane su sesije na kojima su građani Srbije davali svoje preporuke kako bi učestvovali u procesu Konferencija o budućnosti Evrope.

Objasnila je da se u dokumentu su 52 preporuke, najviše onih koje se tiču zelene agende, zapošljavanja, socijalne politike, obrazovanja, dodajući da su time i građani Srbije pokazali zainteresovanost za svoju budućnost kao članice Unije.

Ona je izrazila nadu da će Srbija, tokom predsedavanja Francuske, moći da napravi novi korak na evropskom putu.

„Situacija je dosta teška, ne izbegavam da govorimo o realnosti. Zakomplikovali su se odnosi i dosta stvari stoje kao očekivanja od Srbije u narednom periodu, ali ovaj dokument je važan pokazatelj zainteresovanosti građana za svoju budućnost“, zaključila je Joksimović.

Povezani članci

Antonijević: Srbija ne poštuje rokove za izmenu ustava

EWB

DW: Susret Vučića i Tačija uvertira za podizanje nivoa dijaloga

EWB

Brnabić i Brajović: Samo stabilnost regiona vodi ka EU

EWB