fbpx
European Western Balkans
Evropa

Brisel: StratKom – Za jačanje saradnje s regionom

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – EU strateška komunikacija za Istok, Jug i Zapadni Balkan biće tema sastanka ministra spoljnih poslova EU koji se 13. novembra sastaju u Briselu, gde napominju da je osnovni cilj StratKom-a za Zapadni Balkan promocija EU politike, vrednosti i angažmana u regionu, a ne odgovor na rusku propagandu.

U Savetu EU je i zvanično potvrđeno da će pored pitanja bezbednosti i saradnje, odnosa EU sa NATO i afričkim zemljama i pitanje EU strateške komunikacije za Istok, Jug i Balkan biti tema narednog sastanka šefova diplomatija EU.

“Tim za Zapadni Balkan u okviru odeljenja Strateških komunikacija u Evropskoj službi za spoljne poslove radi na promovisanju EU, njenih politika i vrednosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i podizanja svesti u javnosti o EU posvećenosti kada je u pitanju šest zemlja Zapadnog Balkana i narod u regionu”, izjavila je portprolka Evropske komiisje Maja Kocijančič za Tanjug.

U diplomatskim izvorima Tanjuga bliskim Evropskoj službi za spoljne poslove, pri kojoj su osnovane radne grupe StratKom Istok, Jug i Zapadni Balkan, kažu da tim strateških komunikacija za Zapadni Balkan čine dve osobe čiji je prevashodni cilj “bolja komunikcija sa regionom, a ne ruska propaganda i dezinformacije”.

“Zapadni Balkan je ušao među osnovne prioritete EU posle poruka Evropskog saveta, govora predsednika Junkera o stanju Unije, kao i ličnog angažmana visoke predstavnice Mogerini i u tom smislu StratKom Zapadni Balkan je deo jačanja saradnje sa regionom”, kažu za Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

Kada je reč o pismu koje je osam ministra spoljnih poslova zemlja članica poslalo šefici EU diplomatije Federiki Mogerini, a u kojem se upozorava na “širenje dezinformacija i propagande spolja u cilju diskreditovanja EU” i traži “jačanje radnih grupa StratKom Istok, ali i analogno Jug i Zapadni Balkan”, izvori Tanjuga bliski Evropskoj službi za spoljne poslove kažu da se “jedino StratKom Istok i to u manjem obimu svog posla bavi ruskom propagandom i uticajem na dešavanja u Evropi”.

“Do 80 procenata rada StratKom Istok zasniva se na pozitivnoj komunikaciji prema istočnom susedstvu EU i onim što mi zovemo osnovama javne diplomatije”, navodi se u diplomatskim izvorima u Briselu.

U izjavi za Tanjug, portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančič kaže da će radna grupa StratKom-a za Zapadni Balkan i dalje raditi na poboljšanju sveukupne komunikacije EU u regionu što obuhvata komunikacione smernice za delegacije i misije EU u zemljama Zapadnog Balkana kao i komunikaciju sa javnošću i “rešavanje pitanja pogrešnih shvatanja i informacionih nedostataka”.

“To podrazumeva i razvoj ključnih narativa kada se radi o predstavljanju dobrobiti EU integracija javnosti u regionu, ali i u zemljma članicama. Radi se na jačanju angažmana kroz vidljivije aktivnosti, razmenu i podsticanje međusobnog razumevanja”, zaključila je Kocijančič u izjavi za Tanjug.

Povezani članci

Makron: Vrata za Britaniju u EU još uvek otvorena

EWB

Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan

EWB

Bogdan: EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana nema alternativu

Tanjug