fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Brisel: U fokusu ZSO i energetika

Zastava Evropske unije; Foto: Flickr / Evropski parlament

BRISEL – Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u utorak, a teme razgovora prvenstveno bi trebalo da budu još neprimenjeni dogovori iz Briselskog sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština i energetika, saznaje Tanjug u Briselu.

Delegacije Beograda i Prištine trebalo bi, posle više od godinu dana pauze, ponovo da se sastanu u Briselu i na tehničkom nivou razgovaraju o sprovođenju dogovora iz Briselskog sporazuma.

U evropskim diplomatskim izvorima za Tanjug kažu da je namera šefice EU diplomatije Federike Mogerini da ovim sastankom ”obnovi dinamiku” dijaloga, sa ciljem da se napravi presek stanja u implementaciji već postignutih dogovora, kao i da se pokuša napraviti iskorak u dve oblasti koje su i dalje ”otvorena pitanja” Briselskog sporazuma.

Na prvom mestu, kako navode u Briselu, to je pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, koje čini okosnicu celokupnog Briselskog sporazuma.

Drugo otvoreno pitanje, koje EU vodi kao ”neimplementirano”, jeste dogovor u oblasti energetike.

”Iako je fokus sada stavljen na novu fazu dijaloga i unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji, zemlje članice žele da vide da se dogovoreno u ”prvoj fazi”, odnosno u Briselskom sporazumu, sprovodi. To i dalje ostaje uslov za napredak obe strane na evrointegracionom putu”, navodi se u diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu.

U EU kažu da za sada još nije planiran datum za sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

”Visoka predstavnica će predsednike Vučića i Tačija pozvati u Brisel u trenutku kada bude izvesan mogući značajan iskorak u dijalogu”, kažu u Briselu.

Do tada treba očekivati da se u okviru tehničkog dijaloga, koji je planiran da se održi od 16. do 18. janura u Briselu, sagleda naredak u sprovođenju dogovora u oblasti pravosuđa, telekomunikacija i slobode kretanja, ali prvenstveno da se pokuša odgovoriti kako dalje sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

U evropskim diplomatskim izvorima Tanjuga takođe naglašavaju da, iako je za sada planirano da se sa Srbijom u prvih šest meseci 2018. godine održi jedna Međuvladina konferencija na kojoj bi bila otvorena nova pregovaračka poglavlja, napredak u dijalogu Beograda i Prištine mogao bi, između ostalog, biti razlog da zemlje članice odluče da daju ”zeleno svetlo” za još snažniji iskorak Srbije ka EU članstvu.

Povezani članci

Tribina o poglavlju 35: Razgraničenje je propast Briselskog sporazuma

EWB

Šib: Nemačka ne menja stav o razgraničenju

EWB

Hoti: Konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo ratifikovati bez narušavanja unitarnog karaktera Kosova

EWB