fbpx
European Western Balkans
Region

Brisel za smanjenje cena rominga na Zapadnom Balkanu

Roming; Foto: Evropska unija
Roming; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija organizovala je danas u Briselu sastanak telekomunukacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkana.

“Tražili smo od kompanija iz regiona da istraže mogućnosti smanjenja cena rominga među zemljama Zapadnog Balkana”, kaže portparolka Evropske komisije Natali Vandajstat.

U sedištu Evropske komisije u Briselu održan je okrugli sto telekomunikacionih operatera sa porostora Zapadnog Balkana.

Sastanak je organizovala komesarka Marija Gabrijel zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo o telekomunukacionom tržištu u regionu.

”Tražimo od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cene rominga među zemljma Zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da svoje predloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedelja”, poručila je Vandajstat.

Ona je podsetila da je predsednik Evropske komiisje Žan Klod Junker tražio da se ojačaju odnosi EU sa Zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi da, između ostalog, olakšaju proces promena i ohrabri pozitivne pomake u oblasti telekomunikacionog tržišta u regionu.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsedava Savetom EU, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cena rominga na Zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming među zemljama EU.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na sledećem samitu EU Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.

Povezani članci

Jović: Hrvatska u EU nema saveznika za ”soliranje” prema Srbiji i BiH

EWB

Kovačić: Zatezanje nad Balkanom

EWB

Vigemark: Zadaci za BiH su jasni, nužna izmena izbornog zakona

EWB