fbpx
European Western Balkans
Evropa

Britanija: Sporazum o privremenoj carinskoj uniji, EK: Razmotrićemo predlog

Foto: Pixabay

LONDON / BRISEL – Britanija barem do oktobra neće pristati ni na kakve brojke kad je reč o svom takozvanom računu za razlaz sa Evropskom unijom, rekao je danas britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

“O tome ćemo pregovarati krajnje obazrivo, tako da se u ovoj fazi nećemo obavezivati, neće biti nijedne brojke do oktobra ili novembra”, rekao je Dejvis za Bi-Bi-Si radio.

EU želi sporazum o računu za izlazak Britanije iz tog bloka – koji treba da bude plaćen u evrima – pre daljih pregovora o budućim odnosima Britanije sa Unijom, napominje Rojters.

Britanski ministar je danas naveo i da bi bilo kakva transakcija vezana za Bregzit trebalo da bude završena do narednih britanskih nacionalnih izbora, koji treba da budu održani maja 2022, ali je ocenio da će to verovatno trajati oko dve godine.

“To mora biti završeno do izbora. Mislim da će za to najverovatnije biti potrebne dve godine, možda malo manje”, rekao je Dejvis.

On nije dao jasan odgovor na pitanje da li će Evropski sud pravde biti nadležan dok bude na snazi dogovor o privremenoj carini, ali je najavio da će Britanija sledeće nedelje izneti svoje predloge o međunarodnoj arbitraži posle Bregzita, navodi britanska agencija.

U intervjuu za Aj-Ti-Vi (ITV) televiziju, britanski ministar je danas rekao da Britanija ne bi trebalo da plati za članstvo u carinskoj uniji tokom prelaznog perioda nakon što napusti EU.

Britanija je predložila sporazum o privremenoj carinskoj uniji sa EU nakon Bregzita kako bi se omogućila što slobodnija trgovinska razmena, podseća Rojters.

Na pitanje da li bi Britanija trebalo da plati privremeni ostanak u carinskoj uniji sa EU, Dejvis je odgovorio negativno.

“Mislim da treba da pustite mene da pregovaram o tome šta će će se događati u tom prelaznom periodu”, zaključio je Dejvis.

EK: Razmotrićemo predlog o carini, a o odnosima – posle pomaka

Evropska komisija saopštila je danas da će pažljivo razmotriti predlog Britanije o postizanju sporazuma o privremenoj carinskoj uniji sa EU, ali je napomenula da će se odnosima s Britanijom posle Bregzita pozabaviti tek nakon što bude postignut dovoljan napredak u pogledu razlaza te zemlje sa Unijom.

EK ističe da sporazum o budućim odnosima može biti finalizovan tek kada Britanija postane “treća zemlja”, prenosi Rojters.

“Vidimo da je Britanija objavila niz dokumenata o svojim stavovima kao pozitivan korak ka prvoj fazi pregovora koja sada zaista počinje. Sat otkucava i to će nam omogućiti da postignemo napredak”, rekao je portparol Komisije.

EK je time odgovorila na predlog Britanije o uspostavljanju privremene carinske unije, ali i o pravu da pregovara o drugim trgovinskim sporazumima, objašnjava britanska agencija.

EU želi sporazum o računu za izlazak Britanije iz tog bloka – koji treba da bude plaćen u evrima – pre daljih pregovora o budućim odnosima Britanije sa Unijom, napominje britanska agencija.

Povezani članci

Makronova partija u subotu kreće u kampanju za Evropski parlament

EWB

Šta je ETIAS i da li to znači uvođenje viza?

EWB

Štub: Kandidovao sam se zbog ugroženosti evropskih vrednosti

EWB