fbpx
European Western Balkans
Evropa

Britanski parlament danas glasa o sporazumu o Bregzitu

London; Foto: Pixabay

LONDON – Britanski poslanici danas popodne glasaju o sporazumu o Bregzitu, nakon što je premijerka Tereza Mej rekla da je obezbedila “pravno obavezujuće” izmene dogovora između Britanije i EU.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije formalno je zakazan za 29. mart.

Ako parlament danas odbije sporazum, poslanici će glasati o tome da li da traže odlaganje Bregzita.

Mej je uoči glasanja upozorila da, ukoliko sporazum o Bregzitu ne bude izglasan, Britanija možda nikada neće izaći iz EU.

Britanski poslanici su 15. janura glasali protiv predloga sporazuma britanske premijerke.

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo rekla je danas da je sporazum britanske premijerke najbolje rešenje za Bregzit.

“Sporazum o povlačenju koji je Tereza Mej stavila pred poslanike Donjeg doma je najbolje rešenje za Bregzit”, rekla je Loazo te dodala da je EU donela sva neophodna pojašnjenja.

“Izbor je sada na Ujedinjenom Kraljevstvu: izlazak koji će se odvijati glatko ili brutalno razdvajanje”, poručila je francuska ministarka uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu.

Mej je uspela da sinoć u razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom osigura “pravno obavezujuće” promene svog dogovora o Bregzitu i to je bio poslednji pokušaj da pridobije podršku britanskih poslanika koji su zapretili da će ponovo oboriti taj dogovor, preneo je BBC.

Pravno obavezujući sporazum je zapravo dodatak ranije postignutom sporazumu između britanske premijerke i EU i predviđa zaštitni mehanizam kojim se garantuje da će granica između Republike Irske i Severne Irske ostati otvorena i nakon izlaska Britanije iz EU.

Povezani članci

Le Pen pozvala na zajednički nastup protiv liberalnih stranaka

EWB

Tanja Fajon izabrana za predsednicu slovenačkih Socijaldemokrata

EWB

Projekcije: Evropskoj narodnoj partiji najviše mesta, Salvinijev savez na 10%

EWB