Britanski Parlament podržao dalje pregovore, Brisel protiv menjanja sporazuma

Vestminster; Foto: pixabay

LONDON/BRISEL – Britanski parlament izglasao je sinoć podršku premijerki Terezi Mej da nastavi pregovore sa Evropskom unijom o sporazumu koji bi uređivao buduće odnose Ujedinjenog Kraljevstva sa EU.

Parlament je sa 317 glasova “za” i 301 glasom “protiv” podržao zamenjivanja kontroverzne klauzule o odnosu Severne Irske sa Republikom Irskom, koja ostavlja mogućnost da celo Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u carinskoj uniji na neodređeni vremenski period, prenosi BBC.

Takođe je usvojen predlog kojim se vlada poziva da isključi mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez postizanja dogovora.

Ovaj, takozvani Spelmanov amandman, “odbacuje ideju da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez sporazuma o povlačenju i okvira za budući odnos”, prenosi Rojters.

Amandman šalje signal da se Parlament u celini protivi napuštanju EU bez sporazuma, što bi prema planu trebalo da se dogodi 29. marta, ako se ne dogovori alternativa, ali ne obavezuje vladu da spreči takav Bregzit, navodi agencija.

Međutim, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ostao je pri stavu da se o sporazumu o razlazu Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva neće ponovo pregovarati.

“Sporazum o povlačenju jeste i ostaje najbolji i jedini način da se osigura uređeno povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU”, saopštio je Tusk preko svog portparola, prenosi Rojters. Taj sporazum, kako je dodao, nije otvoren za ponovno pregovaranje.

Tusk je ipak naveo da bi EU bila voljna da ponovo razmotri političku deklaraciju, koja je deo sporazuma o budućim odnosima, kao i da će Unija biti spremna da razgovara o produženju roka za izlazak, ukoliko za to bude postojao “razuman zahtev”.