fbpx
European Western Balkans
Evropa

Britanski poslanici glasali, traže odlaganje izlaska iz EU

London; Foto: Pixabay

LONDON – Britanski parlament odlučio je ubedljivom većinom da zatraži saglasnost EU za odlaganje izlaska Velike Britanije iz tog bloka, predviđenog za 29. mart. Za tu odluku glasalo je 412 poslanika, a protiv 202, prenosi BBC.

To znači da Velika Britanija možda neće izaći iz EU 29. marta kako je bilo planirano. Sledeće nedelje britanska premijerka Tereza Mej će po treći put izneti pred parlament sporazum o Bregzitu, koji je postigla s EU. Kako je najavila, u slučaju da bude usvojen, zatražiće odlaganje izlaska iz Unije do 30. juna.

Mej je upozorila pristalice Bregzita koje se protive postignutom sporazumu da će, ako ga ponovo odbace sledeće nedelje, jedina opcija biti traženje dužeg odlaganja izlaska iz Unije, a to bi moglo da znači da Bregzita neće ni biti. Bilo kakvo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU mora da odobri svih ostalih 27 članica tog bloka.

Zvaničnici EU i lideri njenih država članica navode da će za odlaganje Bregzita tražiti konkretne razloge.

Britanski poslanici su se danas izjašnjavali o odlaganju izlaska iz EU, pošto su u utorak drugi put odbacili sporazum o Bregzitu, koji je Mej postigla s Unijom, dok su sinoć na neobavezujućem glasanju odbacili i mogućnost Bregzita bez sporazuma.

Oni su ranije danas odbacili sva četiri amandmana povezana s odlaganjem Bregzita – o organizovanju novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, o mogućnosti da se od EU zatraži odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, ali ne kasnije od 30. juna, o mogućnosti da se poslanicima 20. marta da vreme da glasaju o alternativnim opcijama za Bregzit, i o davanju vremena poslanicima da pronađu drugačiji pristup Bregzitu.

Amandman koji je predviđao mogućnost novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU poslanici su odbacili ubedljivom većinom. Za usvajanje tog amandmana glasalo je 85 poslanika, a protiv 334. Ostala tri amandmana su odbacili tesnom većinom.

Jučerašnje odbacivanje amandmana o referendumu ne spračava poslanike da u budućnosti ponovo zatraže podršku parlamenta za novo izjašnjavanje građana o Bregzitu.

Povezani članci

Štrahe pozvao Orbana da formiraju zajedničku frakciju u EP

EWB

Biber: Zapadni Balkan možda izgubi Austriju kao partnera

EWB

Junker Turskoj: Ako želite u EU, držite se evropskih vrednosti

EWB