fbpx
European Western Balkans
Evropa

Britanski poslanici opet glasali protiv plana o Bregzitu

Foto: Pixabay

LONDON – Britanski parlament sinoć ponovo je ubedljivom većinom odbacio sporazum o Bregzitu, koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla sa zvaničnim Briselom.

Mejovoj je nedostajalo čak 149 glasova za usvajanje sporazuma, jer se 391 poslanik negativno izjasnio o predlogu sporazuma premijerke, prenosi Rojters.

Velika Britanija bi zvanično trebalo da izađe iz Evropske unije 29. marta.

Mej je ranije juče pozvala poslanike da “demokratiju stave ispred stranačkih podela ili ličnih ambicija”, u očekivanju da će brojni evroskeptici u njenoj Konzervativnoj stranci i opozicioni parlamentarci glasati protiv sporazuma.

Podsećajući da je “ovaj dom ranije već glasao protiv dogovora”, Mej u parlamentu pre glasanja obećala da će, ako joj parlament opet kaže “ne”, u sredu dati na glasanje odluku o izlasku iz Unije bez dogovora.

“Mislim da svi treba da znaju, oni koji žele da do Bregzita dođe, da rizikuju da Bregzita uopšte ne bude ako večeras ne izglasamo ovaj sporazum”, istakla je premijerka.

Mej je susret sa svojim konzervativnim poslanicima uoči glasanja o sporazumu nazvala “dovoljno dobrim”.

Na pitanje je li sastanak prošao dobro, Mej je novinarima odgovorila “dovoljno”.

Konzervativni poslanici i ministri prisustvovali su sastanku nekoliko sati uoči glasanja parlamenta o izmenjenom sporazumu Mej i EU.

Povezani članci

EU na korak od ukidanja viza Ukrajincima

EWB

EU dobija javnog tužioca za borbu protiv pronevera?

EWB

EU lideri postigli sporazum o drugoj fazi pregovora o Bregzitu

EWB