fbpx
European Western Balkans
Evropa

Britanskoj opoziciji ostalo samo nekoliko dana da spreči Bregzit bez sporazuma

Foto: Pixabay

LONDON – Kraljica Elizabeta II prihvatila je danas zahtev premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Džonsona da odloži zasedanje Parlamenta između 12. septembra i 14. oktobra, ostavljajući opoziciji sveg nekoliko dana da spreči izlazak iz EU bez sporazuma, takozvani “Bregzit bez dogovora” (no-deal Brexit).

Vlada Borisa Džonsona više puta je zauzela stav da je i izlazak bez sporazuma 31. oktobra bolja opcija od daljeg produživanja ostanka u EU, i sada, kako se čini, radi sve što je u njenoj moći da to postigne. Vreme za izglasavanje nepoverenja vladi i izglasavanja nove, koja će zatražiti produženje roka od Brisela, višestruko je skraćeno.

Iako formalno nije prekršeno nijedno pravilo, opozicioni političari, većinom protivnici izlaska bez sporazuma, osudili su ovaj potez kao nedemokratski.

“Pokušaj Borisa Džonsona da suspenduje parlament kako bi izbegao ispitivanje oko njegovog plana za nesmotren Bregzit bez dogovora je skandal i pretnja za našu demokratiju. Laburisti će raditi sa celim Parlamentom da bi vlada ostala odgovorna i da bi se sprečio katastrofalan Bregzit bez dogovora”, napisao je na tviteru lider opozicije Džeremi Korbin.

On je prošle nedelje uputio poziv liderima drugih stranaka da ga podrže kao premijera koji će zatražiti produženje roka od EU, a zatim raspisati nove izbore. Do ovog dogovora još uvek nije došlo.

Osim Laburista, protivnici Bregzita bez dogovora su i većina drugih partija u parlamentu, uključujući i Liberalne demokrate i  Škotsku nacionalnu partiju.

I predsedavajući Parlamentom Džon Berkou osudio je Džonsonov potez, nazivajući ga “ustavnim skandalom”.

“U ovo vreme jednog od najvećeg izazova u istoriji naše zemlje, od presudnog je značaja da se parlament izjasni. Ipak živimo u parlamentarnoj demokratiji”, izjavio je Berkou.

Određen broj poslanika vladajuće Konzervativne partije takođe je ispoljio rezerve povodom izlaska bez sporazuma.

Džonsonova vlada ima većinu od samo jednog poslanika. Međutim, ukoliko bi joj se izglasalo nepoverenje, a nijedan drugi poslanik ne dokaže da ima većinsku podršku, Džonson bi, prema zakonu iz 2011, mogao da ostane premijer još dodatne dve nedelje pre nego što se izbori raspišu. To čini produžavanje roka za izlazak još manje verovatnim.

Parlament poseduje i druge načine na koje bi mogao da spreči Bregzit bez sporazuma, uključujući i izglasavanje odustajanja od člana 50 kojim se članica povlači iz EU. Ipak, ni za jedan od njih neće preostati puno vremena.

Parlament je ove godine u više navrata odbio sporazum koji su sklopili Evropska unija i vlada Tereze Mej, a lideri EU naglasili su da suštinskih izmena postojećeg sporazuma neće biti. To znači da će Ujedinjeno Kraljevstvo 31. oktobra napustiti Uniju bez regulisanja budućih ekonomskih i političkih odnosa sa kontinentom, osim ukoliko London ne zatraži novo produženje roka od Brisela.

 

Povezani članci

Fon der Lajen podržala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Agencije

Muskat: Počinjem da verujem da Bregzita neće biti

EWB

Makron i Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj

EWB