fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić čekaju i neugodna pitanja o vladavini prava i Rusiji

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Kako Danas nezvanično saznaje, evroparlamentarci su pripremili niz pitanja koja će postaviti Ani Brnabić, a koja će se “najviše ticati vladavine prava, političkih sloboda, slobode medija, te odnosa sa Rusijom”.

“Očekuje se da će tradicionalno hrvatski poslanici, ali poslanici evroskeptičnih i krajnje desnih stranaka u EP postaviti i pitanja koja se neće odnositi samo na sam proces evropskih integracija i stanje u Srbiji, već i na širi domen”, ističu naši sagovornici.

Poznavaoci prilika navode za naš list da se posete zvaničnika različitih zemalja Odboru za spoljne poslove EP na dnevnom redu vode kao “razmena mišljenja” i da će premijerka Srbije imati na raspolaganju petnaestak minuta za uvodnu reč, nakon čega će uslediti poslanička pitanja. Pravo da se prvi obrate i postave pitanje Ani Brnabić imaju koordinatori poslaničkih grupa unutar Odbora, a potom i svi ostali zainteresovani poslanici. Na ovakvim sednicama mogu učestvovati i poslanici koji nisu članovi Odbora. Praksa je da svaka poslanička grupa ima pravo da postavi najmanje jedno pitanje.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, koji je pre nekoliko godina bio i stažista u Evropskom parlamentu, kaže za Danas povodom gostovanja srpske premijerke u EP-u da je “ovo dobra prilika da se poslanici EP i članovi Odbora upoznaju sa Anom Brnabić”.

“Verujem da će premijerka biti spremna na sve, za nju nezgodne situacije, a na prvom mestu pitanja poslanika koji dosta dobro poznaju realnu sliku stanja u Srbiji, i interesuju se za pojedine teme poput vladavine prava i slobode medija. Sednica će se direktno prenositi putem interneta”, objašnjava naš sagovornik.

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je danas da će prilikom predstojeće posete Briselu razgovarati sa evropskim zvaničnicima o stavu Evropske komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti i ponovila da na molbu Španije neće nositi pismo sa pitanjima u vezi sa stavom Komisije.

Na pitanje novinara šta piše u tom pismu Vlade Srbije koje neće odneti zbog odnosa sa Madridom, Ana Brnabić je rekla da je glavni stav da Evropska komisija mora biti jasno statusno neutralna.

Ona je rekla da je Evropska komisija potpuno u pravu kada kaže da poštuje Ustav Španije i teritorijalni integritet i da je isto takav i stav Srbije.

“Mi smo u potpunosti saglasni sa stavom Evropske komisije i to što je Komisija rekla, sve je u pravu, ali zašto to ne važi za nas”, poručila je premijerka. Napomenula je da je u tom pismu i pitanje šta znači stav Evropske komisije da li je neko članica EU ili nije kada je u pitanju teritorijalni integritet. Podsetimo, ministarka pravda Nela Kuburović izjavila je ranije da je u tim koji piše pismo uključeno više ministara.

Povezani članci

Brnabić: Neke ocene Evropske komisije previše paušalne

EWB

NKEU: Vanredno stanje doprinelo daljoj polarizaciji političke scene u Srbiji

EWB

Srbija slabije ocenjena nego 2016. godine

EWB