fbpx
European Western Balkans
Politika

Brnabić: Države EU ne znaju za važne stvari koje su počele da funkcionišu u regionu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj; Foto: FoNet

BRISEL – Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da će nastojati da Srbija što više bude prisutna u zemljama EU kako bi se pojasnilo šta se dešava na Zapadnom Balkanu, dodajući da je sigurna da države članice ne znaju za neke važne stvari koje su počele da funkcionišu, a koje bi doprinele percepciji regiona.

Kako prenosi N1, premijerka Srbije je kao primer navela to što nije potreban pasoš onima koji iz Srbije dolaze u Severnu Makedoniju, već samo lična karta, a od pre nekih 2 meseca ne treba ni pasoš za Albaniju.

“To su stvari koje mi kao region treba da promovišemo, da objasnimo, jer je to stvar percepcije. To je stvar koju mi treba da uradimo, a sve ostalo je na državama članicama EU”, izjavila je premijerka nakon radne večere koju je za lidere Zapadnog Balkana priredio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Brnabić je ocenila da je ovaj događaj bio koristan jer su ga organizovali ljudi koji zagovaraju agendu proširenja.

“Rekla bih da smo u tom smislu kucali na otvorena vrata. Dobar savet koji su podelili sa nama jeste da svi mi zajedno treba da budemo mnogo prisutniji u državama članicama EU, da sa njima treba da razgovaramo mnogo više i da ih informišemo o tome šta se dešava u naši zemljama”, izjavila je Brnabić.

“Na večeri za lidere Zapadnog Balkana fokus je bio na budućnosti i onome što može da se uradi da građani žive bolje”. izjavila je Brnabić napomenuvši da je bilo reči o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Bez razgovora sa Kurtijem

Brnabić je rekla da sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem nije imala direktan razgovor i dodala da su se njihovi domaćini trudili da budu konstruktivni i region predstave u najboljem svetlu.

Premijerka je navela da je bilo reči o non-pejperima, ali da nisu išli u detalje tih papira kojih je bilo mnogo u proteklo periodu, dodajući da su pomenuti samo kao stvar koja može da uzdrma teško postignutu regionalnu stabilnost.

Borelj i lideri Zapadnog Balkana saglasili su se na neformalnoj večeri da je integracija Zapadnog Balkana ključni strateški cilj u zajedničkom interesu EU i regionu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Kako se navodi, u otvorenoj i iskrenoj atmosferi, visoki predstavnik i vođe Zapadnog Balkana imali su zajedno strateško razmišljanje o tome kako da ubrzaju reforme da bi ostvari očekivanja građana o EU integraciji kao i pristupima za jačanjem pozitivnog i konstruktivnog govora u regionu i o regionu.

Pozitivniji izveštaj o vladavini prava

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je sa evropskim zvaničnicima danas razgovarala o međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, dijalogu Srbije i Kosova i o reformama koje Srbija treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji, dodavši da se nada pozitivnijem izveštaju o vladavini prava, prenosi FONet.

Brnabić se sastala sa poslanicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

“Važno je za sve građane regiona da pričamo o konstruktivnim temama, a manje o temama koje nas razdvajaju, ali biće i njih”, rekla je Brnabić novinarima u Briselu, prenosi Slobodna Evropa.

Kada je reč o vladavini prava, Brnabić je rekla da je Srbija u toj oblasti mnogo uradila i istakla da je to u ovom mandatu Vlade “apsolutni prioritet”, za raziliku od prethodnog mandata, kada je na prvom mestu bila digitalizacija.

Podsetila je da je započet proces ustavnih reformi u oblasti pravosuđa, kao i da je u Srbiji usvojena Medijska strategija i akcioni plan za njeno sprovođenje, zbog čega očekuje “bolji izveštaj” evropskih institucija o napretku Srbije u oblasti vladavine prava.

Povezani članci

Preporuke POSP-a: Potreban napredak u oblasti vladavine prave i slobode medija

EWB

Trifunović uputio pismo Fajon i Bilčiku: Evo zašto PSG neće učestvovati na izborima

EWB

Varhelji i Fajon različito o izbornim uslovima u Srbiji

EWB